Ulft, Netherlands

Eerste kunstpodium op platteland staat in Loerbeek

Foto: REGIO8
Het laatste wat je in het buitengebied van Loerbeek denkt aan te treffen is een kunstpodium, toch staat hier nu het enige 'plattelandskunstpodium' van Nederland. Ole Nieling, waarvan de famillie al vijf generaties in Loerbeek woont, heeft zijn stoute schoenen aangetrokken en heeft zaterdag kunstpodium FIEM geopend.
Viggo Zweverink | 11 september 2024 17:12 | Aangepast op 11 september 2024 17:12
"Een kunstpodium is een plek waar ruimte is om kunst een podium te bieden en waar kunstprojecten plaats kunnen vinden", legt Ole Nieling uit. "Wij zijn het enige kunstpodium van Nederland die in het buitengebied zit." Met het kunstpodium hoopt Nieling mensen uit de regio actief te betrekken bij kunst, dit doet hij door middel van drie pilaren. "De eerste pilaar zijn mensen die hier op locatie aan hun kunst werken. De tweede pilaar zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zij kunnen hier als dagbesteding de kunstenaars ondersteunen", licht de Loerbeker toe. "De derde pilaar is algemene gemeenschap, ook niet-kunstenaars zijn welkom."

Behalve een plek voor kunst, is FIEM ook een plek waar je terecht kan als je bijvoorbeeld herstellende bent van een burn-out. "We begeleiden je stap voor stap bij het herstelproces, waarbij jij het tempo bepaalt", schrijven de oprichters op hun website. "FIEM heeft altijd wel een plek waar je je terug kan trekken. Daarnaast is er een ruim buitenterrein in eigen beheer en zijn er in de nabije omgeving uitgestrekte velden en bossen."

Verschil stad en platteland
Nieling ziet helaas nog altijd dat er een groot verschil zit tussen kunstenaars in de stad en die op het platteland. "Op het platteland zijn natuurlijk minder kunstenaars, als je nu iets met hedendaagse kunst wilt doen moet je naar de stad. Voor veel mensen is dat te ver-van-hun-bedshow", zegt Nieling. "In de stad heb je meer kansen, daarmee verlies je veel talent. Ik denk dat het mooi is om creatieve figuren hier te houden."

'FIEM'
De naam FIEM komt voort uit de bijnaam van de famillie van de moeder van Nieling. "Hier in de regio is het gebruikelijk dat elke famillie een bijnaam had", aldus Nieling. "Mijn over-over-grootvader maakte vroeger zogenaamde fuumkes van hout, een soort aanmaakblokjes. Die naam is later verbasterd naar Fiem."

Lees ook

Gerjan Teselink verruilt als wethouder Berkelland voor Oost Gelre

Wethouder Gerjan Teselink verruilt Berkelland voor Oost Gelre. Hij wordt bij de buurgemeente de opv...

College Lochem worstelt zich 'onder hoogspanning' naar komst azc

Lochem is wettelijk verplicht voor 1 juli asielzoekers te huisvesten binnen de gemeente. Het college...

Eerste natuurijs van 2025: schaatsers massaal naar Winterswijk

De vrijwilligers van de Winterswijkse IJsvereniging is het gelukt om als eerste in Nederland in 2025...

Overleden persoon en gewonde aangetroffen op camping in Vorden, onderzoek loopt

In een caravan op camping de Goldberg is dinsdagochtend een overleden persoon aangetroffen. De polit...

Bezoek Commissaris van de Koning Lenferink: “Aalten ligt aan de regiorand wat jullie positie een bijzondere gemeente maakt”

Met tussenpozen bezoekt een Commissaris van de Koning een gemeente om samenwerkingen in zijn provinc...

2 miljoen euro voor Zwembad Jaspers in Winterswijk voor renovaties

Zwembad Jaspers gaat in de maanden juli, augustus en half september sluiten om te renoveren en krijg...