“Vol verwachting klopt ons hart, want we hadden al gezien dat de vrijwilligers weer bezig waren om ijs voor elkaar te krijgen. Gezien de temperatuur ben ik maar vroeg opgestaan”, vertelt een bezoeker. Op de website van de ijsvereniging staat een stoplichtsysteem waarmee bezoekers kunnen zien of er geschaatst kan worden. “Toen het groene stoplicht verscheen, heb ik snel een kopje koffie gedronken en ben ik naar Winterswijk vertrokken.”
Het was niet de eerste poging van de vereniging. De afgelopen dagen werd er al vaker geprobeerd om een ijslaag aan te maken, maar zonder succes. Bij de derde poging is het uiteindelijk gelukt. “Ja, leuk! Eindelijk! Al drie dagen lagen mijn schaatskleren klaar naast het bed, en nu kon het eindelijk,” aldus een andere bezoeker.
Vanuit alle uithoeken
De ijsbaan valt niet alleen bij Achterhoekers en Winterswijkers in de smaak. Vanuit alle hoeken van Nederland komen mensen naar de natuurijsbaan. “Vanmorgen om half negen stonden hier al twee schaatsers, één uit Haarlem en één uit Ankeveen (provincie Noord-Holland, HV.),” vertelt ijsmeester Hendrik van Prooije. “Die komen dus helemaal naar Winterswijk omdat hier ijs ligt en elders in Nederland niet. Ja, daar zijn wij best wel een beetje trots op.”
Acht millimeter ijs
Acht millimeter ijs bleek voldoende om de baan te openen. De vrijwilligers konden niet wachten om aan de slag te gaan zodra ze het weerbericht zagen. “We houden natuurlijk de hele winter alle weerapps in de gaten. Eergisteren hebben we al een poging gewaagd, maar die moesten we opgeven,” vertelt Van Prooije. “Gisteravond om 17.00 uur zijn we begonnen met sproeien op de krabbelbaan. Om 18.00 uur konden we ook starten op de 400-meterbaan. We hebben dag en nacht mensen gehad die de apparatuur in de gaten hielden en ervoor zorgden dat dit ijsvloertje er nu ligt.”
Hoe lang nog schaatsen?
Met het kwik dat rond het vriespunt schommelt, is het nog maar de vraag hoe lang er van de schaatspret genoten kan worden. In de middag kwam de temperatuur alweer boven het vriespunt uit. “Wij hopen natuurlijk door te kunnen gaan, maar de weergoden beslissen,” legt Van Prooije uit. “Het blijft natuurijs. Wij doen ons best, maar de omstandigheden bepalen uiteindelijk of er ijs blijft liggen.”