Het spande erom of een meerderheid behaald zou worden. Na twee schorsingen en flinke discussies stemde een nipte meerderheid van de raad in met een vervolgonderzoek. Dit gebeurde middels een hoofdelijke stemming. Tien raadsleden waren tegen, twaalf stemden voor. Het volgende onderzoek is een diepgaande businesscase inclusief een locatie-onderzoek.
Het argument van de tegenstanders is vooral dat dit een extra onderzoek voor de bühne zou zijn. “Hoe oprecht willen wij als raad naar de burgers zijn? Normaal zijn we altijd verontwaardigd als we extra geld gaan uitgeven. Ondanks dat men beter weet, wil men koste wat het kost een nieuw onderzoek, om er opnieuw achter te komen dat Didam geen ruimte voor een zwembad heeft”, zegt John Teunissen van EENMontferland.
Freddy van Dijken van D66 doet er nog een schepje bovenop: “Als je voor het onderzoek stemt, ben je niet eerlijk. Dan houd je inwoners een worst voor die ze nooit gaan proeven. Mensen die voor stemmen willen onderzoek om te laten weten dat ze alles aan de komst van een zwembad gedaan hebben. Om vervolgens tegen te stemmen als we het echt over de komst gaan hebben met de nieuwe uitkomsten.” Volgens de tegenstanders is en blijft het zwembad te duur. Het wordt niet goedkoper met het nieuwe onderzoek.
Het extra onderzoek kost ruim twintigduizend euro. Hierdoor is er al rond de vijftigduizend euro uitgegeven aan onderzoek naar een mogelijke zwemvoorziening in Didam. In het raadsakkoord is hier ooit dertigduizend euro voor opgenomen. Voorstander Joost Gerritsen van Daadkracht vindt het extra geld geen probleem: “Onderzoek moet je goed doen en uitzoeken tot op het bot. Dan kunnen we pas een mening vormen. Her en der wordt er de laatste tijd geld over de balk gegooid. Deze twintig duizend voor een onderzoek kan dan ook wel.”
De PvdA is ook voor een onderzoek, zij vinden het juist niet kunnen als er géén vervolgonderzoek komt. “Het is zeker de moeite waard om het te doen. Het is niet uit te leggen aan de inwoners van Didam als we het vervolgonderzoek niet doen. We moeten een goed en gedegen onderzoek doen.”
Op basis van de businesscase neemt de raad een definitief besluit over een zwembad in Didam. Het zwembad dat in Didam stond, De Hoevert, werd in 2020 gesloten.