De FCCL vervult met de baan - de enige fietscrossbaan in de oostelijke Achterhoek - mede een regionale functie. Ook fietscrossers uit omringende plaatsen komen naar Lichtenvoorde om te fietscrossen. Heeft het college van Oost Gelre daarom nog overwogen een financieel beroep te doen op de omliggende gemeenten? "In de Achterhoek zijn meer gemeenten die op sportgebied een regionale functie hebben, waardoor er min of meer sprake is van een natuurlijke dekking", zegt wethouder Bart Porskamp van Oost Gelre. "Zo hebben Winterswijk en Aalten een atletiekbaan, die heeft Oost Gelre niet."
"We hebben nog wel bij de provincie aangeklopt voor extra subsidie, maar die is steeds minder scheutig met geld. We maken er volgens de provincie geen aanspraak op", vervolgt Porskamp. "De provincie gaat uit van een dekkend sportlandschap. Dat grote plaatje voor de regio is verdedigbaar en acceptabel."
De buurtbewoners bij het Eschpark zijn niet allemaal blij met de komst van de fietscrossbaan. Zo moet de baan 's avonds verlicht worden en komen er meer verkeersbewegingen in het Eschpark. Met name tijdens wedstrijden. Ze ageerden in 2016 al tegen de plannen voor een Sportboulevard op de plek, waar ook overdekt zwembad Meekenesch is gevestigd.
Advocaat
Tegen de aanleg van de fietscrossbaan zijn drie zienswijzen ingediend, waarvoor de bezwaarmakers een advocaat in de arm namen. "Dat is niet verkeerd, want dat betekent dat ze scherp in de wedstrijd zitten", zegt wethouder Porskamp. "Ze kwamen met een aantal toevoegingen waar we niet per se tegen waren."
De FCCL is op de huidige locatie bij de Pastoor van Ars school uit het jasje gegroeid. Zo voldoet de baan niet meer aan de huidige, minimale afmetingen. "De FCCL moet zo snel mogelijk naar een nieuwe baan, met eigentijdse normen", aldus Porskamp. De huidige locatie van de baan en de school wil de gemeente herbestemmen voor woningbouw.
Sportboulevard
Met de realisatie van de nieuwe BMX-baan, in het groen in het Eschpark, komt er een einde aan een jarenlange strijd van de FCCL voor een nieuwe accommodatie. In 2016 werd er samen met zeven andere verenigingen een onderzoek uitgevoerd naar een Sportboulevard in het Eschpark, met een gemeenschappelijk gebruik van kantine, kleedkamers, vergader- en opslagruimte. Het idee was om er onder andere een atletiek- en ijsbaan aan te leggen en een nieuw overdekt zwembad te bouwen.
Opluchting van de buurt
Behalve dat de ruimte met 4,5 hectare aan de krappe kant was, bleek het plan financieel niet haalbaar, concludeerde wethouder Jos Hoenderboom in juni 2017. In september volgde de gemeenteraad die conclusie van de wethouder. Tot opluchting van de buurt, die nu wel een fietscrossbaan in de achtertuin krijgt. Mits de gemeenteraad daar nog een stokje voor steekt.
Foto: Omroep Gelderland