Het klinkt als een ambitieuze hoeveelheid woningen in de buurt van het station, toch is gemeente Doetinchem meer dan tevreden over de plannen. Deze zijn nodig om door te kunnen groeien naar de gewenste 70.000 inwoners in 2036. “We zijn blij met deze uitspraak van de provincie, waarmee ze expliciet onze groeiambitie ondersteunen”, laat een woordvoerder van Doetinchem weten. “Om te groeien naar de 70.000 inwoners moeten we nog zo’n 5.500 woningen bouwen.”
Volgens de provincie is de groei van Doetinchem van grote waarde voor de hele Achterhoek en geeft het draagkracht voor voorzieningen zoals het nieuwe Slingeland Ziekenhuis en het onderwijs. “Zo kan de regio een vitale en aantrekkelijke woonplek blijven”, zo schrijft de provincie. Naast de plannen in Doetinchem wil Gelderland ook dat er ruimte komt voor 30.000 woningen in de Stedendriehoek (Apeldoorn, Zutphen en Deventer, TR) en 8000 woningen in de Liemers. Volgens de provincie zijn deze plannen alleen mogelijk als de minister instemt.
Waar moeten die woningen komen?
De 5500 woningen is volgens de gemeente een optelsom van meerdere ontwikkellocaties. “Het gaat met name om binnenstedelijke ontwikkelingen, waarmee we groeien in de omgeving van het station en hoe dit zich door vertaald in en rond het centrum”, aldus een woordvoerder van Doetinchem. “De locatie bij het station is de grootste en vooraanstaand benoemd door de provincie.”
Bij het station staan de plannen voor de Spoorzone ook nog op de agenda, waar al een structuurschets voor is gerealiseerd. “We verwachten dat specifiek in dit gebied tussen de 1.000 en 2.500 woningen gaan landen", aldus Doetinchem.
Aan de bak
Om de beoogde 5.500 woningen te behalen moet er wel flink doorgewerkt worden. “Om de doelstelling te realiseren moeten we onze woningbouwproductie verdubbelen naar 600 woningen per jaar. Met de steun van de provincie en het rijk kunnen we verdere invulling geven aan onze ambitie”, aldus Doetinchem.
Of en wanneer de eerste schop in de grond gaat moet nog blijken. Eerst moet Doetinchem en de provincie afwachten, of de locatie geschikt is voor grootschalige woningbouw. Wanneer er een besluit over gaat komen is nog niet bekend.