“Bij het maken van de plannen hebben we ons niet goed gerealiseerd dat het trottoir destijds op verzoek van inwoners van Gaanderen is aangelegd”, vertelt een woordvoerder van de gemeente. ”Dat hadden we moeten navragen, maar dat hebben we helaas niet gedaan.” De gemeente Doetinchem zag een pad door het nabijgelegen park als goed alternatief voor de stoep, maar dat schoot in het verkeerde keelgat bij inwoners. Er volgde een gesprek met de lokale dorpsraad, waar de gemeente en BUHA hun excuses aanboden aan inwoners van het dorp.
In samenspraak met de dorpsraad is besloten om alsnog een stoep te plaatsen bij De Doorbraak. Er komt een nieuw voetgangerspad, een meter langs de weg, gemaakt van 'padvast'. Dit is een duurzaam en waterdoorlatend materiaal, wat het afwateringsprobleem moet verhelpen. Na een jaar wordt geëvalueerd of het pad voldoet aan de wensen van de gemeente en inwoners. Als blijkt dat dit materiaal toch niet geschikt is, wordt er alsnog een pad van stoeptegels teruggeplaatst
'Smerige streek'
Eerder deze maand werd er vol verbazing gekeken naar het verwijderen van het trottoir. De stoep die in 1996 vanwege veiligheidsreden werd geplaatst, was ineens verdwenen. Inwoners eisten van de gemeente dat de stoep per direct werd herplaatst. Zo werd de actie door omwonenden bestempeld als een ‘smerige streek’ en een ‘waardeloze actie’. De grootste frustratie was volgens de omwonenden dat er niet werd gecommuniceerd vanuit de gemeente over het verwijderen.
Afwatering
Reden om de stoep weg te halen is volgens een gemeentewoordvoerder de afwatering. Door het verwijderen van het stenen trottoir, zou het water direct in de grond moeten verdwijnen. “Dit soort aanpassingen doet BUHA op meerdere plekken in de gemeente om te zorgen dat onze leefomgeving steeds beter is voorbereid op hevige droogte of regenval”, aldus de woordvoerder.
Foto: REGIO8