Dinxperlo en het Duitse Suderwick zijn al jaren nauw met elkaar verweven. De grens is in het dagelijks leven nauwelijks merkbaar: Nederlanders tanken in Duitsland en Duitsers gaan graag naar de markt in Nederland. Hulpdiensten en brandweer werken samen, en tijdens de coronapandemie stonden ziekenhuizen aan beide kanten van de grens klaar om elkaar te helpen.
Die grensoverschrijdende vriendschap wil men graag behouden. Toch leeft er angst dat de verkiezingsuitslag dat evenwicht kan verstoren. Migratie en economie zijn bepalend voor de Duitse stembusgang, maar op de markt in Dinxperlo wordt er liever over gezwegen.
Sfeer wordt gelaten als het over de verkiezingen gaat
“Mensen praten er onderling wel over, maar niet hier op de markt,” zegt marktmeester Henk Jan Freriks. “Het spook van de Tweede Wereldoorlog hangt er altijd overheen.” Duitse bezoekers aarzelen als je vraagt op wie ze gaan stemmen. De keuze tussen CDU en de radicaal-rechtse AfD is voelbaar beladen.
Migratie en economie als splijtzwam
Naast historische gevoeligheden spelen concrete problemen een rol. Duitsland kampt met een stagnerende economie en een verslechterde concurrentiepositie van de industrie. De regering-Scholz viel over de strikte begrotingsregels, de zogenoemde ‘Schuldenbremse’, waardoor miljardenbezuinigingen nodig zijn.
Migratie en veiligheid zijn minstens zo gevoelig, vooral in de grensregio. De afgelopen maanden werd Duitsland opgeschrikt door meerdere aanslagen, wat de angst onder de bevolking heeft vergroot. Bij de Bocholtse kermis kreeg de politie voor de beveiliging van het evenement versterking van de Westfaalse politie uit Bochum. De AfD speelt hierop in en hoopt te profiteren van de onzekerheid.
Een Duitse bezoeker die op de CDU stemt, begrijpt de roep om een strenger migratiebeleid: “Hertz wil migratie ook strenger aanpakken, en daar ben ik niet op tegen.” Hij hoopt dat een CDU-overwinning Duitsland stabiel houdt. Maar de zorg dat de AfD wint en daarmee oude grenzen en verdeeldheid terugbrengt, leeft in de regio.
Een andere bezoekster komt terug op de beroemde uitspraak van voormalig bondskanselier Angela Merkel: "Wir schaffen das, maar wat blijft er voor ons als Duitsers over. Ook wij hebben het moeilijk." Ze hoopt dan ook op een eerlijkere verdeling van kansen. Zo is er ook in Duitsland krapte op de woningmarkt en staat de gezondheidszorg onder druk. Ze hoopt op dat er nieuwe wind gaat waaien in haar land.
Onzekere blikken bij de stembusgang
Op de markt in Dinxperlo is het contrast groot. De sfeer is goed, de lentezon schijnt, maar zodra het gesprek over de verkiezingen gaat, trekken gezichten strak. “Het kan hier net zo gaan als in Nederland,” zegt een marktkoopman, verwijzend naar de onverwachte winst van de PVV bij de Nederlandse verkiezingen.
Hoewel de CDU in de peilingen leidt, houdt men in de grensstreek rekening met een verrassing. Veel Duitsers zijn nerveus. Op de weekmarkt praten ze liever over kaas en een broodje vis dan over politiek. “Duitsers zijn hier klant. Daar praat je niet over,” besluit een marktkoopvrouw nuchter.