Ulft, Netherlands

Hoe een intern onderzoek in Berkelland tot een politieke afrekening leidt

Fracties gaan staan voor ambtelijke organisatie. Foto: REGIO8
ACHTERGROND | Han Boer is na een intern onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag binnen de gemeente Berkelland hét aangeschoten wild en lijkt rijp voor de slacht. Twee weken later kijkt niet de oud-wethouder en huidig fractievoorzitter van D66 Berkelland angstig in de koplampen van een auto, maar worden drie wethouders overreden, met een meerderheid van de raad achter het stuur. Wat is er in twee weken gebeurd, met een bizarre wending tot gevolg?
Domien Esselink | 20 juni 2024 16:12 | Aangepast op 20 juni 2024 16:12
De fracties van BBB, GemeenteBelangen (GB), Ondernemend Berkelland (OBL) en VVD laten op de raadsvergadering van 4 juni al weten geen oordeel te willen vellen over de vermeende rol van Boer in het onderzoeksrapport naar grensoverschrijdend gedrag binnen de ambtelijke organisatie van Berkelland. Er komen 26 geanonimiseerde meldingen binnen en hoewel er geen aangifte wordt gedaan, gaat de beschuldigende vinger in de wandelgangen naar Boer. Zo wordt de affaire ook neergezet door Twentsche Courant Tubantia.

Naar aanleiding van het uitgebreide verhaal in de krant verlaat de fractie van GroenLinks de eerstvolgende raadsvergadering, als steunbetuiging aan de ambtelijke organisatie. De naam van Boer blijft onbenoemd, maar het is duidelijk dat met ‘betrokkene’ de fractievoorzitter van D66 wordt aangeduid.

Een week later, op 4 juni, neemt de PvdA het initiatief letterlijk op te staan voor de gemeentelijke medewerkers en dat voorbeeld wordt gevolgd door de fracties van CDA, GroenLinks, Burgerpartij en de wethouders Arjen van Gijssel (CDA), Betsy Wormgoor (PvdA) en Gerjan Teselink (VVD).

Zinnetje
De overige partijen willen dat aanvankelijk ook doen, maar in de verklaring staat het zinnetje dat ze met één raadslid niet verder willen, doelend op Boer. De fractie van D66 kan zich daar niet in vinden, besluit te blijven zitten en krijgt navolging van VVD, GB, OBL en BBB. D66 en VVD beschouwen dat zinnetje als een vertrouwensbreuk binnen de coalitie en dát gegeven lijkt het vertrek van de drie wethouders te hebben ingeleid.

Boer krijgt alle ogen op zich gepriemd, is de kat in het nauw, maar weet zich gesteund door de partijen die ‘betrokkene’ niet willen slachtofferen. Hij ontkent wederom alle aantijgingen, erkent best wel eens ‘een foute grap’ te hebben gemaakt, maar niet in de mate waarover in het rapport wordt gerept. Uiteindelijk vertelt hij zijn verhaal en bekent aangiftes te hebben overwogen tegen de onderzoeker van het rapport en burgemeester Joost van Oostrum.

Die aangiftes worden hem ontraden en er wordt hem voorgesteld een mediationtraject in te gaan. In de mediationverklaring staat dat de anonieme signalen niet hebben geleid tot een formele klacht. Het dossier wordt gesloten en dat de partijen met elkaar op een constructieve wijze doorgaan. De kwestie lijkt daarmee te zijn afgedaan.

'Geen veilig werkklimaat'
Maar voormalig gemeentesecretaris Martin Broers zou voor zijn vertrek nog hebben laten weten ‘dat er nog steeds geen veilig werkklimaat is ontstaan.’ Een raadslid zou ook een krant hebben ingeseind over ‘misstanden’ inde ambtelijke organisatie. Daarmee komt de kwestie via het verhaal in de krant opnieuw aan het rollen.

Staan de fracties van GroenLinks, PvdA, CDA en BP en de drie wethouders op tegen grensoverschrijdend gedrag binnen de ambtelijke organisaties, twee weken later voelen de overige fracties zich ‘onveilig’ en wordt het vertrouwen in het college opgezegd, met het ontslag van de drie wethouders tot gevolg.

Totaal omgekeerd
Een totaal omgekeerde situatie, binnen twee weken. Met het aangeschoten wild als de man met de vinger aan de trekker? Oftewel: heeft de doorgewinterde Boer het politieke spectrum naar zijn hand gezet? Als de man die als geen ander weet hoe het politieke spel gespeeld moet worden?

Is er sprake van een geregisseerd scenario? Deels zal dat zo zijn. Maar dat is dan wel ingezet door dat ene zinnetje in het statement van PvdA en CDA om te gaan staan voor de ambtelijke organisatie én, verder zonder …. Als die toevoeging er niet in was gekomen, dus zonder de afrekening van Boer, waren de andere partijen ook gaan staan voor de ambtelijke organisatie en was het vertrouwen in het college niet opgezegd.

Politieke boemerang
De tegenstanders van Boer, die hem als ‘betrokkene’ neerzetten, zien in de kwestie mogelijk dé stok om de hond te slaan. Door indirect naar hem te wijzen hopen ze in de raadszaal van hem af te komen als politieke tegenstander. Maar er ligt geen bewijs in de vorm van een aangifte. De conclusie: door van de uitkomsten van het onderzoek een politieke kwestie te maken, krijgen ze er een politieke boemerang zonder weerga voor terug. Hoe een intern onderzoek tot een politieke afrekening heeft geleid.

Lees meer over:

Grensoverschrijdend gedrag|

Lees ook

Personeel Berkelland staat massaal op voor ontslagen wethouders en applaudisseert

Burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland heeft woensdag samen met gemeentesecretaris Janien Jon...

Meerderheid raad stuurt drie wethouders weg, college Berkelland valt

Een meerderheid van de raad in Berkelland heeft het vertrouwen in het college opgezegd. De wethoude...