Ulft, Netherlands

Hoofdpodium Zwarte Cross groter dan ooit, mét reuzenraden en motoren

Foto: Zwarte Cross
Twee reuzenraden, een 'Globe of death' en meer dan een verdubbeling van het oppervlak. Het hoofdpodium van de Zwarte Cross is na tien jaar op de schop gegaan en wordt groter dan ooit. Met een breedte van maar liefst 170 meter denkt de organisatie zelfs records te breken, in ieder geval in Nederland.
Tim Rondeel | 3 juli 2024 16:14 | Aangepast op 3 juli 2024 16:14
“Ik denk dat we het grootste podium van Nederland neer gaan zetten”, aldus Chuck Sterk namens de organisatie. “Ik denk zelfs van Europa, misschien wel wereldwijd maar laten we niet te hoog van de toren blazen.” Volgens opbouwer Jeroen Brummelman was het oude podium ook wel aan vervanging toe: “Dat podium was er ook ongeveer al tien jaar en het sommige delen waren ook gewoon op.” Volgens Sterk is het ook typisch Zwarte Cross om met zoiets groots te komen: “Je moet blijven vernieuwen en het moet altijd gekker, dat is wel een beetje ons motto. Dingen op een festival moeten vernieuwd worden en we willen dat groots aanpakken."

Het Belgische Tomorrowland kende in 2022 een nog breder podium, maar toch onderscheidt het Achterhoekse festival zich op een andere manier. De nieuwe mainstage is een blikvanger waarin echte Zwarte Cross thema's terug, van motorcross tot aan de attracties. “De Globe of Death waar motorstunts in worden gedaan zit op het hoofdpodium”, zo schetst Sterk. “Er zitten twee reuzenraden in het hoofdpodium waar mensen tijdens shows in kunnen.” Zo wil de organisatie de bezoekers onderdeel maken van het podium.

Andere planning
Het ambitieuze plan zorgde wel voor een andere planning bij de opbouwcrew. “Eigenlijk is onze hele opbouwplanning afgesteld op het hoofdpodium omdat daar het meeste werk in zit”, laat Brummelman weten. “We zijn ruim een week eerder begonnen met het uitzetten.”

Restaurant en zwembad in 2025?
Het grootste hoofdpodium staat er dit jaar, maar kan de komende jaren nog verder worden uitgebreid. De fantasie van De Feestfabriek reikt ver. “We hebben gedacht over een restaurant op het podium”, zo geeft Sterk prijs. “Met dit formaat kun je het zo gek genoeg niet bedenken, misschien doen we er wel een zwembad in.”

Lees ook

Opbouw Zwarte Cross gestart, groot nieuws op komst

Wat elk jaar weer begint als een tekening, moet binnen ongeveer drie weken uitgroeien tot het groots...

Jackie (26) maakt hét Zwarte Cross lied 2024

Het Zwarte Cross lied 2024 is bekend gemaakt. Artiesten uit het hele land konden hun eigen gemaakte ...

Doelman Kremers keert van Ajax terug bij jeugdliefde De Graafschap

Sten Kremers keert deze zomer terug bij De Graafschap. De twintigjarige keeper uit Lichtenvoorde tek...

Nieuwe namen Zwarte Cross, Froukje en SERA op de line-up

De organisatie van de Zwarte Cross heeft weer een nieuwe lading artiesten toegevoegd aan de altijd g...

Achterhoekse piratenmuziek van De Paloma's live op de Zwarte Cross 2023

De populariteit van de piratenmuziek is de laatste jaren hard gegroeid. Dat merken ook de leden van ...

Nieuwe ‘hub’ in Lichtenvoorde is voorbode voor de Achterhoek

Lichtenvoorde heeft een primeur te pakken, donderdag is daar de eerste 'mobiliteitshub' van de Achte...