Ulft, Netherlands

Kanon van 's-Heerenberg weer terug op vertrouwde plek

Foto: REGIO8
Een flinke operatie in het centrum van 's-Heerenberg dinsdagavond. Met een oude trekker werd het Canadese kanon uit de Tweede Wereldoorlog het stadje weer ingereden. De 25 ponder glimt en blinkt als nooit tevoren.
Bart Sollman | 1 mei 2024 16:31 | Aangepast op 1 mei 2024 16:31
“Hij was natuurlijk een tijdje van de plek verdwenen”, zegt Henk Groote van Stichting Herdenken Bevrijding Bergh. Het plakkaat met namen van gesneuvelde geallieerden soldaten was maandenlang bedekt met een mededeling: ‘Het kanon is voor renovatie tijdelijk verwijderd van zijn plek’. “Het was ook echt een flink renovatie”, zegt Groote. De renovatie is gedaan door verschillende bedrijven. Groote: “Het zijn allemaal lokale sponsoren met hart voor het centrum. Mooi dat we dat met zijn allen hebben kunnen doen.”

Het kanon ziet er weer uit als nieuw. “De herdenkingsplaten op het kanon zijn gerenoveerd, hij is gecoat, opnieuw geverfd en het zitje is weer gemaakt. Dat mocht wel, hij heeft namelijk tien jaar zonder onderhoud buiten gestaan", zegt Groote. . Zo is het bijvoorbeeld weer leesbaar dat het kanon door de Ieren aan de Canadezen is geschonken. De Canadezen hebben het vervolgens aan 's-Heerenberg gegeven.

Nieuwe banden
Een andere opvallende verandering is er aan de wielen. “De banden zijn vernieuwd, dat was nog wel een hele opgave. Gelukkig was er in Amerika nog een bedrijf dat die oude banden namaakt voor liefhebbers. Via, via hebben we ze kunnen bemachtigen”, zegt Leon Westerhof, voorzitter van Herdenken Bevrijding Bergh. “Eerder zaten er zelfs twee verschillende banden op. Het is mooi dat we dat nu in orde hebben kunnen maken”, vult Groote aan.

Stond jaren verkeerd
Bij het renoveren en terugplaatsen van het kanon, kwam de werkgroep erachter dat het kanon nooit op de juiste manier heeft gestaan. Westerhof: “Dat kwam ook omdat de banden lek waren. Hij kon ook wegrollen.” Nu is het kanon wél op de juiste manier geplaatst. Groote: “En hufterproof, we maken het kanon stevig vast zodat hij niet om kan vallen of weg kan rollen.” Twee jaar geleden viel het kanon om door een dronkemansactie, toch was dat geen reden voor de renovatie.

Canadezen komen
Het kanon is vooral gerenoveerd met het oog op volgend jaar. Dan viert Nederland dat de bevrijding tachtig jaar geleden is. Voor die gelegenheid komt een groep Canadezen naar ’s-Heerenberg. “Daar zijn we trots op. Het voelt sowieso goed om het kanon weer zo te zien staan”, aldus Groote. Het andere streven was om het kanon terug te plaatsen vóór het weekend van 4 en 5 mei. Dat is in ieder geval al gelukt.

Meest gelezen

Waaghalzen storten zich van metershoge schans naar beneden in Silvolde

Jasper Hazelaar | Viggo Zweverink | 13 mei 2024 14:30

Lees ook

Startschot vernieuwing Industriepark Zelhem gegeven, Bronckhorst zoekt meer kavels

Een stuk bedrijventerrein uit het begin van de jaren '60 in Zelhem wordt de komende tijd grondig ond...

Grote hennepkwekerij gevonden in bedrijfspand Eibergen

In een bedrijfspand in Eibergen is woensdag een hennepkwekerij aangetroffen door de politie. Er zijn...

Lege schappen in supermarkten door vervuild drinkwater

Net als in augustus vorig jaar is het drinkwater in Didam en omgeving vervuild geraakt. Tot overmaat...

Achterhoek hoopt op minister voor de regio in nieuw kabinet

Als het aan de Achterhoek ligt komt er in het nieuwe kabinet een minister van Regionale Zaken. Deze ...

Driejarig kindje huilt alleen in huis, politie moet raam openbreken

Een driejarig kindje is in de nacht van woensdag op donderdag door de politie uit een huis gehaald. ...

Smokkelroute in grensstreek vernieuwd met luisterverhalen

Fietsers kunnen vanaf volgende week zondag een vernieuwde Smokkelroute volgen in het Achterhoekse gr...