Ulft, Netherlands

Kemperkip mag verder met bouw van dertien pluimveestallen

De biologische vleeskuikenhouderij Kemperkip in Wehl mag verder met de bouw van dertien pluimveestallen voor een kleine 53.000 stuks pluimvee. De Raad van State stelde woensdag kippenslachterij Esbro en een omwonende in het ongelijk, die bezwaar maakten tegen de komst van de biologische pluimveehouderij.
Davie Klein Gunnewiek | 5 april 2023 17:15 | Aangepast op 5 april 2023 17:15
“We zijn heel blij met deze uitspraak”, zegt eigenaar Herman Kemper. “We hadden al een beetje risico genomen door alvast een stal te bouwen, maar we kunnen nu verder met de bouw van de andere stallen.” In de stallen die worden gebouwd zitten straks ongeveer 4350 kippen per stal. “Er wordt wel eens gezegd dat wij megastallen willen bouwen, maar dat valt mee”, vindt Kemper. “Een gemiddelde pluimveehouder in Nederland heeft 100.000 stuks pluimvee, terwijl wij gaan naar ongeveer 50.000. Dat is de helft.” Kemper is dan ook blij dat er na acht jaar een einde komt aan het juridische getouwtrek: “We hebben het perceel gekocht in 2015 en we zijn tot aan nu bezig geweest met de bezwaren die zijn geuit.”

De grootste bezwaren kwamen van kippenslachterij Esbro, dat op een paar kilometer afstand ligt van Kemperkip. Het bedrijf vreest dat bij een mogelijke uitbraak van vogelgriep bij Kemperkip de bedrijfsvoering van de kippenslachterij in gevaar komt. De Raad van State oordeelt dat het risico bij een uitbraak van vogelgriep laag is. 'De kans dat de pluimveehouderij als eerste zal worden getroffen door een uitbraak van de vogelgriep, gelet op de ligging in een weinig pluimveedicht en niet waterrijkgebied, is klein', zo valt in de uitspraak te lezen.

Gezondheidsrisico's
Ook een bezwaar van een omwonende die vreest voor gezondheidsrisico’s van de biologische vleeskuikenhouderij werd afgewezen. Uit eerder onderzoek van de GGD blijkt dat er geen gezondheidsproblemen zijn te verwachten. Wel moet Kemperkip maatregelen treffen om de uitstoot van fijnstof te verkleinen. Ook ligt de woning van de bezwaarmaker op meer dan een kilometer afstand van de pluimveehouderij, waardoor de Raad van State oordeelt dat er geen risico’s voor de volksgezondheid zijn te verwachten.

'In gesprek over planning'
Wanneer de nieuwe stallen er staan kan Kemper nog niet zeggen. “We gaan met de aannemer in gesprek over de planning. Ook de bouwkosten zullen zijn gestegen ten opzichte van een aantal jaren geleden, dus daar moeten we ook naar kijken.”

Foto: Kemperkip

Lees meer over:

Kemperkip|Pluimvee|

Lees ook

Landelijke ophokplicht, Doetinchemse pluimveehouder hoopvol over toekomst

Pluimveehouders in Nederland hebben sinds woensdag te maken met een ophokplicht in verband met de vo...

Doetinchemse boer gaat ondanks koperdiefstal voor prestigieuze prijs

Pluimveehouderij Tomesen uit Doetinchem is één van de laatste vijf ondernemingen die kans maakt op d...

Vervoersverbod voor pluimvee in deel van Montferland

In een gedeelte van de gemeente Montferland geldt een vervoersverbod voor pluimveebedrijven, omdat o...