Wethouder Ingrid Lambregts presenteerde eind mei samen met woningcorporatie Sité en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) het
plan om een woongemeenschap te creëren aan de Hamburgerbroeklaan, tegenover het huidige politiebureau. In de woongemeenschap moeten 150 mensen die een woning zoeken en 150 asielzoekers samen gaan leven. Het nieuwe woonproject moet er volgens de gemeente voor zorgen dat woningzoekenden sneller geholpen worden en biedt het een mogelijkheid om structureel asielzoekers op te vangen.
“Ik vind het een teleurstellend besluit van de gemeenteraad”, zegt wethouder Ingrid Lambregts. “In 2015 werden we overvallen als gemeente met bussen met asielzoekers die onderweg waren naar de Kruisberg. Iedereen schreeuwde moord en brand. Het enige wat ik nu aan de raad vraag is om het komende half jaar het idee voor een woongemeenschap verder uit te werken, maar daar kiest men niet voor. Mijn zorg is nu dat het COA alsnog de regie gaat overnemen."
'Waarom is dit het Eureka-plan?'
Maarten op de Weegh van de PvdA vroeg de wethouder om het haalbaarheidsonderzoek nog even uit te stellen. “We zien op andere plekken in het land, waar soortgelijke woongemeenschappen zijn, dat de reacties wisselend zijn”, aldus Op de Weegh.
“Laten we nu eerst daar gaan kijken, voordat we ons vastleggen aan deze woonvorm. Vooral bij een beladen dossier als dit kunnen we niet voorzichtig en zorgvuldig genoeg zijn.”
Daarbij kreeg de PvdA steun van de Partij voor Lokaal Maatwerk, GemeenteBelangen, GroenLinks, SP, Lokaal Belang Doetinchem en Forum voor Democratie. “Wij hebben het gevoel dat de wethouder drie stappen vooruit loopt in plaats van stap voor stap”, zegt Marcel Zaaijer van GemeenteBelangen. “Waarom is dit nu het ‘Eureka plan’? Wij weten het niet”, aldus Zaaijer.
Volgens Lambregts is deze woongemeenschap de beste optie voor Doetinchem, nadat ze andere voorbeelden in het land heeft bekeken. “Ik heb de raad aangeboden om daar op excursie te gaan, dat aanbod hebben ze afgeslagen, dus nu is het aan de raad”, vindt Lambregts.
Coalitiepartijen balen
Coalitiepartij Christenunie-SGP, die wel wil beginnen aan het haalbaarheidsonderzoek voor de woongemeenschap, baalt van de opstelling van de tegenstemmende partijen.
“Ook wij hebben onze zorgen geuit, bijvoorbeeld of de verhouding 150 asielzoekers en 150 woningzoekenden moet zijn, maar dat wordt meegenomen in de uitwerking van de plannen”, aldus fractievoorzitter Sanneke Pijning-Kurpershoek. “Dit haalbaarheidsonderzoek is juist bedoeld om iets te onderzoeken en dat proces ga je nu alleen maar vertragen.”
PvdA’er op de Weegh ziet dat anders. “Het kan ook grote consequenties hebben als we nu een foute keus maken. Eerst moeten alle opties op tafel liggen, voordat we een afgewogen besluit kunnen nemen.”
Foto: REGIO8