Het drinkwater in een deel van de Achterhoek blijkt vervuild te zijn door een lichte bacteriële verontreiniging in een drinkwaterreservoir in Dinxperlo. Volgens Vitens zat deze verontreiniging met 'aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid' in de onthardingsinstallatie. Deze is inmiddels losgekoppeld, waardoor het kraanwater harder kan zijn. Tot meerdere tests bevestigen dat de verontreiniging is verdwenen, geldt in ieder geval tot zaterdag het kookadvies voor een deel van de Achterhoek. Het gaat om in totaal 25.000 huishoudens in de plaatsen Aalten, Breedenbroek, De Heurne, Dinxperlo, Etten, Gaanderen, Gendringen, Megchelen, Silvolde, Sinderen, Suderwick, Terborg, Ulft, Varsselder, Varsseveld en Westendorp.
De nieuwe verontreiniging werd tegelijkertijd bekend met het oplossen
van de oude verontreiniging. Drinkwaterbedrijf Vitens heeft twee goede testuitslagen teruggekregen van monsters die waren genomen, wat betekent dat mensen in de omgeving van Didam en Wehl weer kraanwater kunnen drinken. Het kookadvies was sinds vorige week woensdag van kracht, toen een bacterie werd gevonden in een reservoir in Ellecom. Volgens Vitens hebben beide verontreinigingen niets met elkaar te maken.
Uitverkocht in Ulft
Vorige week zorgde de waarschuwing van Vitens voor een stormloop op drinkwater in supermarkten. In onder meer Wehl en Didam waren de flessen niet aan te slepen. Het nieuwe bericht van het drinkwaterbedrijf zorgde dinsdagavond direct voor drukte bij winkels in Oude IJsselstreek. Bij een supermarkt in Ulft was er geen fles water meer te krijgen.
Gezondheid
Het drinken van het besmette kraanwater zorgt volgens Vitens bij 'mensen in een normale conditie' niet voor klachten. "Door het water te koken voordat u het gebruikt, sluit u elk risico uit", aldus het drinkwaterbedrijf. "Krijgt u desondanks toch last van maag- en/of darmklachten? Neemt u dan voor de zekerheid contact op met uw huisarts."