“Ik ben absoluut een trotse wethouder. We hebben in een korte tijd een hele mooie service neergezet met z’n allen. Dat hebben we gedaan met een aantal mooie partners, waaronder dus Mabeon”, legt Wolsing uit. De wasservice in de gemeente is bedoeld voor mensen die daar zelf, om wat voor reden dan ook, niet toe in staat zijn. In de gemeente maken zo’n honderd inwoners gebruik van de service. “Ondanks de drukke periode wilden we alles zorgvuldig doen en het goed regelen voor de kwetsbare mensen die van de wasservice afhankelijk zijn”, aldus de wethouder.
In de zoektocht naar een nieuwe partner had de gemeente duidelijk voor ogen aan welke eisen die moest voldoen. Een van de belangrijkste punten was het lokale aspect dat nu lijkt te zijn opgelost. Voorheen werd de was gedaan in Harderwijk, maar dat is volgens Wolsing in deze tijd niet te verantwoorden. Dat moest dus anders. Ook werd gezocht naar een ondernemer die ruimte biedt aan personeel met afstand tot de arbeidsmarkt, en met succes.
Soap nog niet helemaal voorbij
Het zoeken naar een nieuwe samenwerking ging niet zonder slag of stoot. De wasservice is de afgelopen jaren al vaker onderwerp van debat geweest in de gemeenteraad. Alhoewel de opening in Doetinchem voor een positieve stemming zorgt, is er volgens Toon Schepers ook nog werk aan de winkel: “We zijn nu heel blij en trots dat we de samenwerking aangaan met een lokale partij. Het is in dat opzicht pas het begin van iets heel moois. Tegelijkertijd is de wasservice nog steeds een verplichting. Hopelijk wordt het in de toekomst iets vrijwilligs.”