“Ik keek wel om maar verder keek niemand op of om", zegt Benthe Prikken. "Ik dacht het zal wel. Op een gegeven moment kwam er iemand naar mij toe terwijl ik in de kring van mijn groepje stond, en die vroeg waarom ik hier alleen stond. Ik pakte gelijk mijn vriend vast en toen waren ze daarna ook direct weg. Tien minuten daarna ging ik onderuit en sindsdien weet ik eigenlijk niet veel meer.” Benthe zelf denkt dat ze slachtoffer is geworden van 'needle spiking', waarbij je gedrogeerd wordt doormiddel van een naald. “Ik ken mijn eigen grenzen en weet hoeveel ik kan drinken", zegt Prikken. "Ik had maar vier glaasjes wijn op en dat is niet meer dan normaal. Ik weet zeker dat het daar niet aan heeft kunnen liggen. Ik ben altijd heel voorzichtig, want ik houd altijd mijn hand op mijn drankje. Dat het op die manier gebeurd zou kunnen zijn kan ik me echt niet voorstellen", aldus Prikken.
Benthe is naar de huisarts geweest om zich te laten controleren. Voor de huisarts was het ook moeilijk om vast te stellen wat er met de Didamse aan de hand was. “Er is nog heel weinig over bekend”, vult Prikken aan. “De huisarts heeft een paar testjes afgenomen, waarbij mijn bloeddruk gelukkig goed was. De huisarts heeft ook gekeken naar de prikplek. Hij zei dat het heel aannemelijk was dat het inderdaad een prikplek zou kunnen zijn. Verder doen ze nu nog urine onderzoek waar de uitslag nog van binnen moet komen", aldus Prikken.
'Je kijkt er machteloos naar'
Toen haar vriend, Jeffrey Gerritsen, Benthe buiten de horecagelegenheid bracht en vervolgens niet genoeg steun kreeg van de hulpdiensten op straat ontstond er voor hem een lastige situatie. “Na een tijdje zie je stuiptrekkingen en je ziet een oog raar doen. Je kijkt er dan eigenlijk heel machteloos naar”, aldus Gerritsen. “Je denkt dan we moeten toch iets kunnen doen. Je kan niet een half uur gaan wachten tot er iemand bij je komt", zegt Gerritsen.
'Elk geval moet serieus worden genomen'
Benthe werd niet meegenomen door de hulpdiensten. Toen ze 's nachts thuiskwam en haar moeder alsnog de huisartsenpost belde kregen ze niet de antwoorden waar ze op hadden gehoopt. “Ik snap echt dat er heel veel gevallen zijn van mensen die te veel hebben gedronken en daardoor onderuit gaan”, zegt Liesbeth Prikken. "Of mensen die zelf drugs gebruiken. Dat snap ik echt, maar ik vind dat elk geval serieus moet worden genomen.”
De politie en het ziekenhuis willen uit privacyoverwegingen niet op de situatie van Benthe ingaan. Of het hier daadwerkelijk gaat om 'needle spiking', daar kunnen de instanties niets over zeggen.
Foto: REGIO8