Ulft, Netherlands

Nederlandse en Duitse politie patrouilleren samen op Bocholtse kermis

De Duitse en Nederlandse politie houden de sfeer op de Bocholtse kermis goed in de gaten. Eveline Zuurbier
Hordes groepen fietsers en kermisbussen vol Nederlanders. De Bocholtse kermis kent vooral op zaterdag een invasie aan bezoekers uit Westfalen, Münsterland, en uit Aalten, Winterswijk, Lichtenvoorde en zelfs Varsseveld en Doetinchem. Dit jaar heeft de Duitse politie verscherpte veiligheidsmaatregelen getroffen, en is de politie met ‘Ordnung’-handhavers duidelijk aanwezig in de straten van de stad. Ook de Nederlandse politie loopt samen met BOA’s uit de gemeente Aalten mee.
Nick Hermsen | Eveline Zuurbier | 21 oktober 2024 14:44 | Aangepast op 21 oktober 2024 14:44
De aanleiding voor de extra inzet zijn de aanslag in Solingen en de toenemende spanningen door rechtsextremisme in Duitsland. De Bocholtse kermis staat te boek als het grootste evenement in de Noordrijn en Münsterland, met ruim 500.000 bezoekers. De politie van Bocholt wil ervoor zorgen dat zij, zoals vanouds, het kermisfeest kunnen vieren. De sfeer is op zaterdagavond dan ook uitstekend.

Tussen de kermiswagens door is het gezellig en druk; lopen is hier met de menigte meeschuifelen. Rondom de stad controleert politie in dienstauto’s “Dat we aanwezig zijn, wordt op prijs gesteld,” zegt politieleider van de stad Bocholt, Guido Helten. “Mensen komen hier feestvieren. Het controleren van tassen en het sneller aanspreken van bezoekers wordt door de feestgangers op onze kermis begrepen.”

Goede sfeer behouden
De Bocholtse politie krijgt extra hulp van de veiligheidsdiensten uit Kreis Borken en de Noordrijn-Westfaalse politie uit Bochum. Er zijn politiemensen in burger aanwezig, zoals ze de afgelopen jaren al deden, en ook agenten van de politie uit de Achterhoek zijn dit jaar voor het eerst aangevuld met BOA-handhavers. Zij vormen de schakel tussen de Nederlandse bezoekers en de Duitse politie, aangezien ook Nederlanders voor overlast kunnen zorgen op de kermis.

Hulp Nederlandse politie maakt de verbinding
Vooralsnog praten de twee agenten uit de verschillende landen over ‘Verbindung maken’, en dat is te merken. Agent Mike wordt regelmatig door Nederlanders op de schouder getikt zodra hij als Nederlandse politieagent opvalt. “Hé, Nederlandse politie hier op de kermis?” roepen bezoekers hem na terwijl hij scannend tussen de kramen en kermisattracties doorloopt.

De zichtbaarheid van de politie is nuttig en wordt vooral gewaardeerd. Bezoekers spreken de politiemensen regelmatig aan. “De samenwerking maakt ons toegankelijker, zodat als er iets gebeurt, bezoekers ons snel weten te vinden,” vertelt de Duitse politie. Zo weten de Nederlanders dat er ook politie is waarmee ze Nederlands kunnen spreken. Nederlandse politieagenten kunnen op Duits grondgebied niet dezelfde bevoegdheden uitoefenen als in Nederland; ze fungeren als handige tolken en waarschuwen hun Duitse collega’s als de situatie uit de hand dreigt te lopen.

Publieke reacties
Twee Duitse bezoekers reageren: “Het is goed dat de politie aanwezig is. We hoeven minder angst te hebben dat er iets gebeurt. Maar je hebt maar één gek nodig die ons plezier kan verpesten.” Volgens de kermisexploitant van de ballengooiwagen valt de aanwezigheid van de politie wel mee. “Het is goed dat ze hier rondlopen. Hun aanwezigheid geeft een veiliger gevoel.”De meeste Nederlandse bezoekers hebben echter geen weet van de extra veiligheidsmaatregelen tijdens de kermis en er zijn enkelen die niet eens op de hoogte zijn van de gebeurtenissen in Duitsland. “Wel goed dat de politie aanwezig is en goed dat ook de Nederlandse politie helpt,” zegt een groep vrienden uit Varsseveld.

Incidenten
De extra veiligheidsmaatregelen omvatten een wapen- en messenverbod, gebiedsverboden en een verbod op het bezit en roken van wiet in het kermisgebied. “De vrijdag is rustig verlopen,” zegt Helten. Er waren hulpvragen van gemiste kinderen, en drie personen zijn in hechtenis genomen vanwege het bezit van een mes en een schroevendraaier. De bezitter had een vreemd verhaal, aldus de politie. Eén persoon liet zich ongepast uit tegen de politie en kreeg voor vier dagen een gebiedsverbod. Kermis vieren was er voor deze persoon dus niet meer bij.

Meest gelezen

Jagers uiten grote zorgen over kelderende wildstand

Eveline Zuurbier | 16 okt 2024 19:54

Lees ook

Samenwerking in één politiebureau meerwaarde bestrijding voor grensoverschrijdende criminaliteit

De Duits-Nederlandse politiesamenwerking vanuit het politiebureau in Dinxperlo is al 25 jaar een mee...

Getuigenoproep na zware mishandeling in Gendringen, verdachten in beeld

De politie is op zoek naar getuigen van een zware mishandeling in Gendringen waarbij een persoon gew...

Politieauto slaat over de kop en belandt in sloot in Winterswijk

Twee politieagenten zijn vrijdagavond lichtgewond geraakt bij een ongeval op de Corleseweg in Winter...

Doetinchemmer (16) aangehouden voor spuiten pepperspray op Huntenpop

Een 16-jarige jongen uit Doetinchem is vrijdagavond aangehouden op festival Huntenpop in Ulft, nadat...

Politie zoekt man die jonge vrouw betastte in Terborg

De politie zoekt een man die op vrijdag 28 juni een jonge vrouw op klaarlichte dag heeft betast in T...

Man loopt ernstig beenletsel op na aanrijding

Bij een aanrijding op de Ulftsestraat tussen Ulft en Etten is een man gewond geraakt.