"Meestal word je eerst gebeld door iemand die zich voordoet als politieagent en meldt dat er in de buurt is ingebroken," legt politiewoordvoerster Jennifer Schoorlemmer uit. "Vervolgens komt er zogenaamd een agent langs om je spullen 'veilig te stellen'. Voor je het weet, hebben ze alles in handen en ben je al je bezittingen kwijt." De criminelen richten zich niet zomaar op iedereen, maar lijken een specifieke doelgroep te hebben uitgekozen.
"De criminelen richten zich meestal op mensen van ongeveer 70 jaar en ouder," aldus Schoorlemmer. "Dit is een meer kwetsbare groep; deze mensen zijn vaak goed van vertrouwen en daardoor een gemakkelijker doelwit voor de criminelen. Ze zetten ook veel druk, waardoor het slachtoffer het gevoel krijgt dat ze snel moeten handelen." Ondanks dat deze truc voor veel mensen doorzichtig lijkt, trappen toch veel mensen erin.
Wat kun je doen?
Volgens de politie zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om dit soort criminaliteit te voorkomen. "Het is belangrijk om te weten dat de politie nooit zou vragen om spullen 'veilig te stellen' of op te slaan," legt Schoorlemmer uit. "Bovendien komt de politie niet zomaar langs zonder reden. Als je het vermoeden hebt dat er iets niet klopt, bel dan eerst met het echte politienummer (0900-8844) om te controleren of je daadwerkelijk met een politieagent te maken hebt." Schoorlemmer voegt eraan toe dat je bij dringende vermoedens ook altijd 112 mag bellen.
Nepagenten in Megchelen en Wehl
In de afgelopen weken was het al twee keer raak in de Achterhoek. In Wehl werden op 17 oktober een man en een vrouw aangehouden die zich voordeden als politieagenten. Vijf dagen later, op 22 oktober, was het opnieuw raak in Megchelen. Daar werd melding gedaan van twee mogelijke nepagenten. De melders waren gevraagd voor een zogenaamd gesprek met politieagenten en kregen te horen dat een agent langs zou komen om de sloten te controleren. Toen de verdachten ter plaatse kwamen, werden ze beiden aangehouden.