"Dat hebben we geëvalueerd. We hebben gekeken waar het aan heeft gelegen dat we niet tot gunning konden overgaan", legt John Noltes van het Rijksvastgoedbedrijf uit. "De belangrijkste conclusie daaruit is dat de nota van uitgangspunten die er ligt, te veel ruimte liet voor interpretatie." Onder andere het H-gebouw, de voormalige gevangenis, moet gesloopt worden, dat staat vast. Ook is er meer duidelijkheid over de woningbouwopties, hoewel het exacte aantal woningen nog steeds onduidelijk blijft. "We willen zeker woningen toevoegen, maar geen nieuwe woonwijk", aldus Noltes. "Dat zou onvoldoende recht doen aan de omgeving en de historie."
De gemeente Doetinchem hoopt dat er snel duidelijkheid komt, ook voor de bedrijven die tijdelijk in het historische pand gehuisvest zijn. "De bijzondere plek die De Kruisberg sinds 1863 al is, en die ook een speciale plek inneemt in de harten van de Doetinchemmer, verdient een nieuwe toekomst", vertelt wethouder Ingrid Lambregts. "Het is nu volgens mij echt zaak om door te pakken." Op 3 december organiseert het Rijksvastgoedbedrijf een informatiemoment voor omwonenden en mogelijke kopers in De Kruisberg.
Goede hoop
Na de informatieavond kunnen geïnteresseerden opnieuw een plan indienen voor de toekomst van het historische pand. Doetinchem en het Rijksvastgoedbedrijf hebben beiden goede hoop, al blijft het voorlopig nog onduidelijk hoe lang dit proces zal duren. "Die duidelijkheid kunnen wij in de zomer van volgend jaar echt wel geven", zegt Noltes.
Ook Doetinchem heeft veel vertrouwen. "Ik merk dat er veel interesse is bij verschillende partijen, waaronder partijen die we wellicht eerder hebben gemist", zegt Lambregts. "Ik ben ervan overtuigd dat als wij via de huidige eigenaar meer duidelijkheid geven over wat er mogelijk is, er partijen zullen komen met mooie plannen."