“Vorig jaar
juni hebben we dit stuk ook in de raad gehad en toen hebben we ook wat verbeterpunten aangegeven”, aldus Robbert van Velsen namens GBB. Volgens hem zijn deze niet allemaal doorgevoerd en vinden meer fracties dat. Zo is nog onduidelijk wat de windmolens financieel opleveren en hoe inwoners daarvan kunnen profiteren, hoewel dat vorig jaar in nota's al als huiswerk was meegegeven aan de wethouder. “Ook als wij met een kritische blik kijken, want dat doen de inwoners ook en vanuit daar hebben we best wat feedback gegeven op het stuk en dat is ook de reden waarom we het terugsturen omdat het niet geschikt is voor besluitvorming.”
Coalitiepartner CDA had graag gezien dat het voorstel slechts op enkele punten gewijzigd werd, toch stemmen ze schoorvoetend in. “We hadden het inderdaad anders voorgesteld”, aldus Rob Weverink, fractievoorzitter van het CDA. De fractie had liever gezien dat er aan de voorgestelde routekaart enkele aanpassingen zouden worden gedaan, in plaats van een compleet nieuw voorstel. “We dachten te kunnen repareren daar waar nodig. Met deze route komt het op hetzelfde neer, het is alleen een wat zachtere kant want we nemen nu geen echte besluiten.”
RoutekaartDe komst van windmolens is een van de onderdelen van de zogenaamde routekaart richting een energieneutrale gemeente in 2030, maar wel het grootste twistpunt. Tijdens Politieke Avonden over het onderwerp in het gemeentehuis was de
publieke tribune afgeladen. Maar hoe staan de grootste partijen van Bronckhorst eigenlijk in de wedstrijd? “Ons uitgangspunt is geen windmolens”, aldus Van Velsen van GBB. “Maar helemaal voorkomen is afhankelijk van hoe goed de alternatieven zijn.”
Eerst onderzoek
Het CDA sluit de komst van grote windmolens niet uit, maar wil vooral dat eerst onderzocht wordt of de komst van windturbines in het zoekgebied Eldrik, bij Laag-Keppel, mogelijk is. “Dat is de eerste stap”, laat Weverink weten. “En het wil dan helemaal niet zeggen dat het leidt tot plaatsing van windmolens.” De coalitiepartijen lieten in 2022 nog weten
fel tegenstander te zijn van de bouw van windmolens en wilden destijds eerst zoeken naar alternatieven.
Uitstel tot 2028?Van Velsen opperde in de laatste Politieke Avond om het moratorium, het verbod op een besluit, over windmolens met vier jaar te verlengen tot 2028. Hij hoopt de rest hierin mee te krijgen: “En of het dan 2028 wordt of net iets korter, daar gaan we dan met de andere partijen over hebben. Misschien komt het college zelf met een voorstel om het moratorium op te schuiven.” Als het aan Weverink ligt komt er eerder duidelijkheid over mogelijke windmolens. “Ik denk dat we gewoon moeten beginnen om te kijken of het kan. Om nu niks te doen tot 2028 is geen optie voor ons.”
De raad hoopt dat er uiterlijk 4 juli een nieuw voorstel vanuit het college komt.
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal