Door: Berthold Blesenkemper project Open Grensland
De mensen uit Winterswijk en Aalten waren met weinig hoop naar Rhede afgereisd. Maar Ricarda Kleffel en haar buren wilden in ieder geval kleur bekennen. Dat maakten ze duidelijk met waxinelichtjes en een paar kleine posters.
Ondertussen deelde Tanja van der Ree van de werkgroep Woold tweetalige informatiefolders uit. Ze waarschuwde de Duitse lokale politici voor een besluit ten gunste van windmolens. “We kunnen winnen bij het Europese Hof van Justitie. En wat als de windturbines dan al gebouwd zijn? De sloop van één enkele turbine kost 1,9 miljoen euro. Wat een slechte investering!” zei ze.
De Nederlanders lijken zelfs juridische stappen voor te bereiden. De provincie Gelderland en de gemeente Winterswijk hebben al advocaten ingehuurd om de plaatsing ervan zo kort op de grens te voorkomen, meldt Ricarda Kleffel. Ook de regering in Den Haag is erbij betrokken. Zij heeft ook al contact opgenomen met Berlijn.
De Rheder gemeenteraad hield vandaag echter voet bij stuk. Het milieuplanbureau WWK had eerder alle bezwaren geanalyseerd en zag geen overtuigende argumenten tegen de uitvoering van de windenergieplannen. Toch wordt een van de zones iets verkleind, zodat de afstand tot de grens minimaal 140 meter wordt. De deskundigen in opdracht van de stad waren echter niet bereid om nog meer concessies te doen.
In plaats daarvan relativeerde hij de gevolgen voor de Nederlandse buren. Het directe uitzicht op de turbines zou herhaaldelijk worden onderbroken door bossen, bomenrijen, heggen en bomen, zeiden ze. Door de overheersende windrichting zouden alleen de smalle zijden van de rotoren zichtbaar zijn vanuit het noordelijke deel van Winterswijk, aldus een ander argument.
Vertaald met DeepL.com