Ulft, Netherlands

Ondernemers ’s-Heerenberg moeten gaan betalen voor reclame op pand

Foto: REGIO8 / Gemeente Montferland
Zo’n zeventig ondernemers in het centrum van ’s-Heerenberg moeten vanaf 2025 reclamebelasting gaan betalen. De ondernemersvereniging heeft de gemeente gevraagd om de belasting van 250 euro per jaar te innen. Het geld gebruikt de vereniging om meer evenementen te organiseren in het centrum. Met het invoeren van de belasting gaat een lang gekoesterde wens in vervulling.
Bart Sollman | 13 september 2024 09:57 | Aangepast op 13 september 2024 09:57
“Jaren geleden hebben we dit al voorgesteld, maar toen waren de leden nog niet rijp voor de belasting. Nu bij een nieuwe inventarisatie zijn vijftig van de zeventig bedrijven voor. Dat was voor ons reden om nu toch door te pakken”, zegt voorzitter Marcel Schuurman. De belasting bedraagt 250 euro per bedrijf per jaar. Het gaat in ’s-Heerenberg niet om de hoeveelheid of grootte van de reclame-uitingen op een pand. Voor elk bedrijf is het bedrag hetzelfde. In het centrum van Didam wordt al een paar jaar reclamebelasting geheven, deze is fors hoger dan in ’s-Heerenberg. Hier betalen ondernemers 460 euro per jaar.

Schuurman gelooft dat naast het extra geld, de reclamebelasting nog een ander voordeel heeft: “Het vergroot echt het gevoel van solidariteit in het centrum van de stad. De grote landelijke ketens dragen op deze manier ook bij aan de gemeenschap. Zonder deze belasting doen ze dat niet.” Het geld dat de ondernemersvereniging uit de belasting haalt zorgt voor een verdubbeling van het budget. Schuurman verwacht zo’n 15.000 euro per jaar op te halen.

Gemeente positief
Wethouder Gerard Nijland juicht het initiatief van de ondernemersvereniging toe: “Ik ben natuurlijk nooit voor een extra belasting, maar als het van onderop bij ons komt sta ik daar positief tegenover. Het extra geld kan voor een impuls voor het centrum van ’s-Heerenberg zorgen.”

Het is nu afwachten hoeveel bezwaar er komt tegen de belasting. “Grote bedrijven zoals de Hema en Zeeman zijn tegen. Een aantal kleine zelfstandigen ook. De belasting gaat er wel echt komen, een grote meerderheid is voor”, zegt Schuurman. “Het bedrag in ‘s-Heerenberg is een stuk lager dan in Didam, hier voel ik me goed bij. Dit kan ik goed verdedigen.”

Evenementen
De ondernemersvereniging heeft een activiteitencommissie in het leven geroepen die zich gaat bemoeien met de uitgave van het geld voor evenementen in het centrum. Naast dat de vereniging onder andere de intocht van Sinterklaas en het Mechteld ten Ham weekend ondersteunt, komen er mogelijk ook nieuwe evenementen in het centrum van de kasteelstad. “We gaan ook iets met Halloween doen. De activiteitencommissie gaat nu brainstormen over wat er verder gaat komen.

Meest gelezen

Van operatietafel naar podium: Vaatchirurg Dick Scharn speelt met Boh Foi Toch

Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | 13 sep 2024 13:11

Flinke schade bij ongeval op de Bievankweg in Didam

Redactie REGIO8 | 17 sep 2024 11:46

Lees ook

Taxichauffeur uit 's-Heerenberg krijgt vier jaar cel voor verkrachten kwetsbaar meisje

Een 47-jarige man uit 's-Heerenberg is dinsdag veroordeeld voor een celstraf van vier jaar voor onde...

Montferlandse leerlingen denken mee over nieuwe speeltuinen

De gemeente Montferland slaat actief de handen ineen met de basisscholen in de gemeente om de speelt...

Grenzen slechten op wielen: EMOJI komt met eerste Fiets- en Handbike3Daagse

Wat begon als een idee van R.T.C. De Grenslandrijders om goodwill te creëren, wordt nu werkelijkheid...

Rosa van Doorn uit ’s-Heerenberg pakt Europese titel op de mountainbike

De Achterhoek kent een nieuwe internationale kampioen. Mountainbikester Rosa van Doorn uit 's-Heeren...

Geen gewonden na aanrijding op industrieterrein 's-Heerenberg

Bij een aanrijding op een kruising in 's-Heerenberg zijn donderdagmiddag alle inzittenden met de sch...

Geen 'schommel en glijbaan' meer, speeltuinen Montferland op de schop

Kinderen in Montferland moeten meer buiten spelen en vooral vies worden, dat vindt kinderburgemeeste...