Ulft, Netherlands

Onrust in Winterswijk speelt rol in beslissing over asielzoekers

Het college van B en W in Winterswijk beslist dinsdag hoeveel vluchtelingen in het azc worden ondergebracht. Worden het er weer vierhonderd, zoals het altijd was? Of krijgt de proef met vijfhonderd asielzoekers, dus honderd vluchtelingen meer, een vervolg?
Domien Esselink | 30 september 2022 11:33 | Aangepast op 30 september 2022 11:33
Vierhonderd of vijfhonderd vluchtelingen, zo ogenschijnlijk simpel is de keus, maar zo eenvoudig ligt het niet. Heeft het college vooral oog voor de 'eigen' burgers óf sorteert ze voor op het landelijke belang, want er moet een vluchtelingencrisis worden bestreden. Er is een tekort aan opvangplekken en álle gemeenten moeten een (extra) bijdrage leveren aan de opvang van vluchtelingen. Na jaren van relatieve rust is het uitgerekend de laatste maanden onrustig geweest op en rond het azc. Een groepje asielzoekers blijkt betrokken bij auto- en woninginbraken en een bewoner van het azc wordt bij een arrestatie neergeschoten door een agent. Naar aanleiding van de golf aan inbraken wordt in een paar straten in de wijk De Rikker een buurtapp opgericht en surveilleren bewoners 's nachts door de wijk.

Die ontwikkeling heeft zijn neerslag op een enquête onder de direct omwonenden van het azc. In de ogen van die buurtbewoners kan het gemeentebestuur niet voorbij gaan aan de uitkomsten van de enquête, die uitwijst dat de buurt het laatste jaar meer overlast van het azc ervaart dan daarvoor. Ook is het gevoel van onveiligheid toegenomen. Dat moet door het college in de overweging worden meegenomen, vinden de omwonenden. Dat besef leeft bij burgemeester Joris Bengevoord en wethouder Elvira Schepers, die onlangs in gesprek gingen met een delegatie van de buurt. Maar ze willen zich ook humanitair opstellen en zullen de druk voelen die op de gemeenten wordt gelegd om de vele vluchtelingen in het land een plek te geven.

Evaluatiemoment
Een buurtbewoner oppert tijdens bovengenoemd gesprek als gemeente voor vierhonderd bewoners te kiezen en na een half jaar een evaluatiemoment in te passen. Is de buurt tevreden, dan kan er altijd nog gekozen worden voor vijfhonderd mensen. De buurtbewoners zeggen niet blind te zijn voor wat er in Ter Apel gebeurt, maar als gemeente moet je ook recht doen aan de uitslag van de enquête, zo is het heersende gevoel onder de buurtbewoners.

Afslag
De afvaardiging van de buurt krijgt tijdens het gesprek met Bengevoord en Schepers de indruk dat er door het college al een afslag is genomen; onder voorwaarde van harde afspraken met het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers) mogen er vijfhonderd vluchtelingen komen in het azc. Zo is het niet gezegd, maar daar wordt door de buurt rekening mee gehouden.

2002
Het azc in Winterswijk staat er sinds 2002 en de wijk is er in de loop der jaren omheen gebouwd. Het is een open azc, dus zonder hekken en slagboom, de bewoners lopen in en uit. De omwonenden stellen dat het met vierhonderd mensen te behappen is, maar dat een aantal van honderd vluchtelingen méér voor te veel onrust zorgt. Buurtbewoners die kritische kanttekeningen plaatsen blijven op de achtergrond.

Kritiek krijgt geen gezicht
De kritiek krijgt geen gezicht. De reden: de criticasters zijn bang als racist te worden weggezet. Desondanks kan er een moment komen dat ze uit de anonimiteit treden. "De buurt is nu nog rustig en de gemeente gokt daar op, maar het kan zover komen dat de mensen met spandoeken gaan protesteren", zegt een omwonende, die uiteraard anoniem wil blijven.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Asielzoekers|Winterswijk|azc|

Meest gelezen

Grote bende in parkeergarage MediaMarkt, komt er een oplossing?

Hidde Vinkenvleugel | 29 nov 2024 15:06

Vrouw (19) uit Lochem overleden door omvallende boom

Redactie REGIO8 | 27 nov 2024 22:01

Lees ook

Belangrijke sloop herkenningspunt Winterswijk gestart

De sloop van de memorabele gebouwen aan de Europalaan in Winterswijk is afgelopen dinsdag begonnen. ...

Grensgemeenten sturen brandbrief naar minister over grenscontroles

De burgemeesters van zesenveertig gemeenten langs de grens met Duitsland of België uiten in een brie...

Wensboom bij SKB brengt inwoners van Winterswijk bij elkaar

Sinds donderdag staat er een heuse wensboom bij het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winte...

Politie moet bemiddelen na conflict tussen groepen AMV-ers in noodopvang in Zelhem

De politie is de afgelopen twee dagen ingezet voor een aantal conflicten in de asielopvanglocatie in...

Bedreigingen aan adres van gemeente Winterswijk, vergaderingen zonder publiek

Vanwege serieuze bedreigingen aan het adres van de gemeente Winterswijk is er de komende raads- en c...

Minister gaat naar Berlijn over Duitse windmolens langs de grens

Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei gaat haar collega-minister van Binnenlandse Zake...