"Hij was een van de initiatiefnemers van de Berkelzomp", zegt burgemeester Joost van Oostrum. "Wij hebben hem geëerd met deze nieuwe brug." Voorzitter van Berkelzomp Borculo, Jan Ordelmans, weet nog goed hoe het idee voor de Berkelzomp is ontstaan: "Lijfering was gemeentesecretaris aan het water, in het oude gemeentehuis. Hij dacht dagelijks aan de Berkel, hij kon het niet loslaten, totdat de Berkelzomp gerealiseerd was."
Stichting de Berkelzomp werd in 1987 opgericht door Lijfering, en is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke toeristische trekpleister, waar jaarlijks meer dan tienduizend toeristen een rondje meevaren. Naast dat de nieuwe brug een prachtig eerbetoon is naar Lijfering, heeft het voor de Stichting ook een praktisch doel. "Hier was eerst een brug waar wij niet onderdoor konden varen, wij willen al zo'n 35 jaar Borculo in varen", licht Ordelmans toe. "Wij hoeven nu de boot niet meer te takelen."
Afwezig
De man naar wie de brug vernoemd is, kon er helaas vanwege persoonlijk omstandigheden niet zelf bij zijn. "Zijn vrouw moest met spoed naar het ziekenhuis, hij heeft ons uitdrukkelijk verzocht om de onthulling door te laten gaan", zegt Van Oostrum. "Ik ken hem een beetje, je moet hem dan niet tegenspreken."
Nieuwe kansen
Ordelmans ziet door de plaatsing van de nieuwe brug ook nieuwe toeristische mogelijkheden voor de Berkelzomp. "Wij varen al 35 jaar de andere kant op, nu wij Borculo in kunnen varen is het een keer wat anders", zegt Ordermans. "Er zit horeca, er worden stadswandelingen gedaan, dat kan allemaal aansluiten op ons."
Vaarseizoen
Nu de lente en het vaarseizoen is aangebroken, is het varen niet alleen een hoogtepunt voor de vrijwilligers van de Berkelzomp. Ook omwonenden kijken uit naar de langsvarende rondvaartboot. "Als wij hier varen dan staan mensen in het bejaardentehuis te zwaaien, daar worden we erg blij van", zegt Ordelmans.