Ulft, Netherlands

Oranjekoorts in Achterhoek bereikt kookpunt, Doetinchemse ondernemers profiteren

Foto: REGIO8
De Oranjekoorts in de Achterhoek loopt flink op nu Nederland woensdagavond in de halve finale van het EK Voetbal staat tegenover Engeland. Dat merken ook de ondernemers in Doetinchem, zo vliegen de oranje-artikelen over de toonbank bij Festival Feestartikelen en bereidt de binnenstad zich voor op een groot feest.
Tim Rondeel | Hidde Vinkenvleugel | 10 juli 2024 15:20 | Aangepast op 10 juli 2024 15:20
“Het is oprecht echt een gekkenhuis”, zo schetst Lars Peters, eigenaar van Festival Feestartikelen. “Het is vanavond in Dortmund en het is anderhalf uur rijden hier vandaan en we zitten mooi aan de grens, dus de klanten komen echt overal vandaan.” De Oranjegekte begon woensdagochtend al vroeg voor Peters: “Ik werd uit mijn bed gebeld door Tinus Hoekstra, de volksartiest, die nog oranjehandel nodig had dus het was gelijk al boem gas d’r op.”

Ook kroegen in de Doetinchemse binnenstad maken zich op voor de halve finale. Tijdens de vorige duels van Nederland was het al volle bak op en rond het Simonsplein. “Ik weet niet waar alle mensen vandaan komen maar elke wedstrijd wordt het maar meer”, aldus Sterre Spit van W Reserva. “Als de lijn stijgt, belooft het veel goeds.”

‘Knotsgekke Doetinchemmers’
Op het terras van Reserva zijn ze bezig met de laatste voorbereiding voor wellicht weer een historische voetbalavond. Ondanks de wisselvallige weersvoorspelling maakt Jesse Wortelboer van de wijnbar zich geen zorgen dat het feest in het water valt: “De verwachtingen zijn prima, het is in ieder geval tijdens de wedstrijd droog. Maar de knotsgekke Doetinchemmers staan ook gewoon in de regen te feesten, wij zijn niet bang voor een beetje regen.”

Allemaal achter Oranje
De ondernemers merken ook dat de goede resultaten van Oranje zorgen voor een prima sfeer in de Achterhoek. “Hoe verder ze komen, hoe gekker de mensen worden, hoe gezelliger het wordt”, is Peters van mening. “Echt prachtig”, is Spit van mening. “In zo’n tijd waar het niet altijd even makkelijk is dat iedereen gewoon met z’n allen staat voor één doel en dat is Nederland.”

Nieuwe voorraad
Er wordt ook al met een schuin oog over de halve finale heen gekeken. Zo heeft Peters ervoor gezorgd dat hij genoeg oranje in huis heeft, mocht Nederland de finale halen. “Ik heb ook bij bepaalde leveranciers de hele oranje voorraad geblokt en mocht Nederland doorgaan dan neem ik alles over”, laat Peters trots weten. “Dus er komt nog echt een lading binnen.”

En hoe zit het met het vertrouwen voor de halve finale tegen Engeland? “Onze redder ‘Woutje’ Weghorst knalt na 90+3 minuten de 2-1 binnen en dan is het dubbel feest”, schetst Wortelboer.

Lees ook

De Graafschap gaat in eigen huis voor de koppositie tegen FC Eindhoven

De Graafschap staat vrijdagavond in de Vijverberg op het veld tegen de nummer 5 van de competitie, F...

Doetinchemse winkel houdt op met statiegeld cash uitbetalen, maar mag dat wel?

Zakken vol met plakkerige blikjes en flesjes worden dagelijks ingeleverd bij het statiegeldinleverpu...

Doetinchem gaat de strijd aan tegen discriminatie als regenbooggemeente

De gemeente Doetinchem is vanaf heden een officiële regenbooggemeente, wat betekent dat er onder and...

Doetinchemse Caroline Groot wint eerste gouden medaille in Parijs

De in Doetinchem woonachtige baanwielrenster Caroline Groot heeft de eerste gouden medaille van de P...

Huntenpop trakteert festivalgangers op diverse line-up in Ulft

Op het weiland naast het DRU Industriepark in Ulft trapten Achterhoekers Suzan & Freek de zaterdag v...

Krijn (14) verdient honderden euro's op Huntenpop met lege blikjes

Voor de 14-jarige Krijn Crommentuyn uit Heythuizen kost Huntenpop geen geld, sterker nog, hij wordt ...