Ulft, Netherlands

Oude IJsselstreek heeft meeste blauwtongbesmettingen van Nederland

Foto: REGIO8
De gemeente Oude IJsselstreek is de nieuwe koploper van Nederland als het gaat om aantal blauwtongbesmettingen. Het virus dat verspreid wordt door de knut, een mug, zorgt ervoor dat schapen, geiten en runderen ernstig ziek worden en zelfs kunnen overlijden.
Bart Sollman | 13 augustus 2024 13:37 | Aangepast op 13 augustus 2024 13:37
Volgens de nieuwste cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn er tachtig besmettingen in de gemeente vastgesteld. Uitschieters in Oude IJsselstreek zijn de plaatsen Voorst en Sinderen. In Voorst zijn elf besmettingen vastgesteld. In Sinderen zijn dit er maar liefst achttien. Bij de vorige update van de NVWA waren er in de gemeente nog zestig besmettingen. Inmiddels is er geen enkele plaats meer in de gemeente zonder besmetting.

Oude IJsselstreek is niet de enige Achterhoekse gemeente die in de top van Nederland staat. In de gemeente Berkelland zijn 72 besmettingen gemeld. Achterhoek breed is het aantal besmettingen van blauwtong opgelopen naar 437. Dat is een stijging van meer dan honderd nieuwe gevallen in een paar dagen. Op 5 augustus was dit aantal nog 336.

Vaccins
In Nederland zijn er al sinds eind april drie vaccins beschikbaar om schapen te beschermen tegen het virus, waarbij vooral schapen worden getroffen. De symptomen zijn zwellingen, hoge koorts en de kenmerkende blauwe tong. De kans op overlijden is groot. Of de vaccins daadwerkelijk helpen met de bestrijding van het virus moet nog blijken

Lees meer over:

Blauwtong|

Lees ook

Waarom Duitse boeren wél subsidie kunnen aanvragen voor blauwtongvaccins en Nederlandse veehouders niet

Niet alleen in de Achterhoek, maar ook over de grens in Duitsland is er een blauwtonguitbraak. Sinds...

Blauwtong zorgt ook voor financiële zorgen bij Achterhoekse schapenhouders

De Achterhoek is inmiddels de brandhaard van de blauwtongepidemie in Nederland geworden. In de regio...

Snelle stijging blauwtongbesmettingen in Achterhoek en Duitsland

Het blauwtongvirus verspreidt zich in een rap tempo onder schapen, geiten en koeien in de grensregio...