"Op een gegeven moment moet je beslissingen nemen", zegt bakker Berntsen. "We kwamen op een kruispunt, waarbij we zeiden: 'of we moeten weer investeren zodat we verder kunnen, of we kunnen nog vijf jaar door hobbelen en dan gewoon een beetje op de winkel passen'.” De bakker besloot na dertig jaar definitief afscheid te nemen van zijn zaak. De medewerkers waren volgens de kampioensbakker geschrokken. “Ja, voor sommigen was het een bliksemschicht aan een heldere hemel", geeft Berntsen aan. "Ze vonden het jammer dat we gingen, maar ze gunnen het ons allemaal wel."
Voor Bakkerij Koenen wordt de zaak in Didam de dertiende bakkerij. Bekende evenementen als het oliebollencircus in de Markthal in de plaats gaan ook onder de nieuwe eigenaar door. “Dat is een heel mooi circus en dat gaan we zeker doorzetten", zegt Paul Koenen, die nieuwe eigenaar. "Daar verandert ook niks aan. Ik heb al tegen Paul gezegd: 'je moet maar helpen om de vergunningen rond te krijgen zodat we daar weer mogen gaan bakken.’ Dat wordt gewoon eind van het jaar weer het oliebollencircus of de drive-in of hoe je het ook wilt noemen. Dat gaat allemaal door.”
Oud brood hergebruiken
De bakkerij in Didam blijft ook na 1 juni, de dag van de overdracht, de naam van Berntsen dragen. Zelf hoopt de 55-jarige Didammer meer tijd te hebben voor zijn hobby's. Ook blijft hij actief in de broodwereld, maar dan niet meer met verse bolletjes: “We zijn bezig met het brood dat overblijft weer als grondstof te gebruiken en in nieuw brood te verwerken. Dat doen wij tegenwoordig in Wageningen. Dus daar zal ik één of twee dagen naar toe gaan. Ook heb ik pas een nieuwe wielrenfiets dus die moet ik ook gebruiken.”
Foto: REGIO8