De vele bezoekers van de informatieavond over het bouwplan Florijn konden een QR-code scannen om de petitie te ondertekenen en die komt ook nog digitaal beschikbaar op sociale media. Geesteren wacht al vijftien jaar op nieuwe woningen en er ligt een gefaseerd plan voor 29 en 15 woningen: plan Florijn.
Frustratie
De avond werd gehouden door Geesterens Belang en zowel bij voorzitter Jolanda Luimes als secretaris Margon Müller kwam aan het eind van de presentatie de frustratie over de handelwijze van Berkelland naar voren. “De jeugd in Geesteren wil een sociale koopwoning, geen sociale huurwoning. Maak er maatwerk van!”, zo deed Luimes een oproep aan het college.
Wethouder Arjen van Gijssel van Berkelland had Luimes gevraagd in te spreken, maar de voorzitter weigerde, “want het is geen politieke avond.” De wethouder benadrukte dinsdagavond tijdens de raadsvergadering in Borculo dat ‘er geen sprake is van onwil’ en dat er nog geen besluit is genomen: “Het is een lopende discussie.”
Hij reageerde op schriftelijke vragen van fractievoorzitter Evelien Daalwijk van BBB Berkelland en D66-raadslid Frank ten Berge. “Geesteren wacht al vijftien jaar op nieuwe woningen”, verklaarde Daalwijk. “Het is een mooi plan waar zeker 75 procent van Geesteren zich in kan vinden.”
Acht sociale huurwoningen
Het probleem spitst zich toe op acht sociale huurwoningen, die Geesteren omgezet wil zien worden in acht koopwoningen. Van Gijssel wijst tijdens de raadsvergadering op de afspraken in de regionale woondeal, waarbij 28 procent van de woningen sociale huurwoningen moeten zijn.
“Er ligt een mondeling commitment, dan moeten we dat eerst afstemmen met de Regio Achterhoek. Daarna kunnen we er een debat over voeren, want er móet gebouwd worden in Geesteren. Het eindoordeel ligt bij het college”, aldus Van Gijssel.
Van de 110 belangstellenden in Geesteren blijkt uit onderzoek dat twee jongeren in Geesteren een sociale huurwoning willen. 39 procent opteert voor een starterswoning. “Er wordt moeilijk gedaan over acht sociale huurwoningen, maar er komen toch ook bouwprojecten in de grote kernen? Als in elke grote kern twee sociale huurwoningen als compensatie worden gevonden, dat moet toch lukken”, vraagt Daalwijk zich af.
In Geesteren vinden ze het plan een schot voor open doel om de eigen jeugd te bedienen. Ze vrezen dat ProWonen de te bouwen huurwoningen toewijst aan jongeren van buiten. Maar nog erger, waarom de wens van de lokale jongeren om te kopen negeren? Daalwijk: “Denk in oplossingen, in plaats van problemen omarmen.”
‘Bang keuzes te maken’
Erwin Slot, inwoner van Geesteren en wiens vakgebied projectontwikkeling is, wees donderdagavond op de nieuwe Omgevingswet. “Ik denk dat bij het ambtelijk apparaat van Berkelland niet alle kennis aanwezig is. Ze zijn bang keuzes te maken en daar op afgerekend te worden. Het is zó specialistisch, dat er veel overleg voor nodig is”, aldus Slot.
De inwoners van Geesteren maakten zich vooral zorgen over de leefbaarheid; blijft er een basisschool in Geesteren? Kan voetbalclub GSV blijven bestaan? “Het zit vast bij het college, het ligt aan de politieke wil”, zei een inwoner, die al vooruit keek naar 18 maart 2026. “Over een jaar zijn er weer verkiezingen. De afgelopen vier jaar is er niets gebeurd. Laten we als dorp actie voeren om zo druk te zetten op de politieke besluitvorming.”