"Wij willen het met woorden doen en niet met geweld", benadrukte Polman. Voor de raadszaal verzamelden zich enkele tientallen actievoerders. Ondanks een oproep van Polman om potten en pannen mee te nemen, bleef het lawaai beperkt. In plaats daarvan werd de nadruk gelegd op een vreedzaam protest. Polman bood de raadsleden die betrokken waren bij het vuurwerkincident zelfs bloemen aan als teken van goede wil. "We willen graag aan tafel zitten om de problemen op te lossen, maar niet op de manier zoals we nu in het nieuws komen", zei hij.
De komst van het AZC blijft een heikel punt in Montferland. Volgens de actiegroep zijn er eerst andere problemen die aangepakt moeten worden. Polman wees onder meer op de veiligheidssituatie in Didam. "In het weekend rijdt hier maar één politiewagen rond. We hebben hier veel te weinig handhaving", aldus Polman. Tijdens het protest overhandigde hij een petitie tegen de komst van het AZC aan burgemeester Harry de Vries. De petitie, ondertekend door ruim 1.100 inwoners, roept op tot een pas op de plaats en, het liefst, het volledig schrappen van het AZC-plan. Ook pleit de actiegroep voor een referendum.
'Blij dat u woord hebt gehouden'
Burgemeester De Vries, die binnenkort met pensioen gaat, nam de petitie in ontvangst en sprak zijn waardering uit voor het vreedzame verloop van de demonstratie. "Ik ben blij dat u woord hebt gehouden en dat het een rustige en vredige demonstratie is", zei de burgemeester. Ondanks het protest stemde de gemeenteraad in met het participatie- en communicatieplan voor de komst van het AZC. Voor Polman kwam dit niet als een verrassing. "Veel mensen in Didam voelen dat het allemaal al beslist is", vertelde hij. "Het vertrouwen in de gemeentelijke politiek is beneden alle peil."
Nieuwe acties op komst
De actiegroep heeft laten weten hun acties voort te zetten en hoopt dat er alsnog naar hun zorgen wordt geluisterd. "Wij willen dat er eerst naar de problemen in onze gemeenschap wordt gekeken, voordat we extra uitdagingen aangaan", aldus Polman.