"Ik ben al sinds 2005 aan het wachten", zegt Roelof tegen
Omroep Gelderland. "Ik wil wat ze mij afgepakt hebben weer terug." Het wonen op een woonwagenkamp zit in zijn bloed, hij wil dan ook niets liever dan het huurhuis verlaten en terug naar het kamp. "Het went nooit, wonen in een huis", benadrukt hij. Roelof soms de pijnpunten op: "Je bent je vrijheid kwijt, je moet je aanpassen, je kan niets voor de deur zetten. Dan krijg je ruzie met de buren. En terecht, die mensen willen natuurlijk niet tegen een vrachtwagen met oud ijzer aankijken, of een caravan." De Needenaar verwijt het de gemeente dat hij niet eens weet of hij op een wachtlijst staat, en zo ja op welke plek.
"Bij gemeenten zitten mensen en die maken uit hoe jij moet leven. En daar kan je het mee eens zijn, of niet. Je moet leven volgens hun regels", aldus Roelof. In 2018 heeft de landelijke overheid aan alle gemeenten de opdracht gegeven om te onderzoeken of er behoefte is aan extra woonwagenstandplaatsen. Als die er is, moet de gemeente binnen afzienbare tijd een standplaats aanbieden. Aanleiding hiervoor is het jarenlange uitsterfbeleid dat is gevoerd door gemeenten. Kwam er een standplaats vrij, dan werd deze opgeheven.
Discriminatie op basis van rasDaardoor zijn in Nederland door de jaren heen duizenden standplaatsen verdwenen. Volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens was er daardoor sprake van discriminatie op basis van ras. Wethouder Arjen van Gijssel zegt dat de behoefte van Roelof wel degelijk in beeld is, al heeft de gemeente Berkelland nog geen toewijzingsbeleid: "Dat hopen we nog dit jaar vast te stellen."
'Ik wil gewoon een stukkie grond'Roelof staat samen met elf andere huishoudens op een wachtlijst die de gemeente sinds 2021 hanteert. "We proberen extra plekken te realiseren. Onze inzet is om van drie naar zeven plekken te gaan." Wanneer Roelof een standplaats kan verwachten, is nog niet duidelijk. De situatie voelt uitzichtloos, zegt hij: "Ook wij hebben rechten. Ik wil gewoon een stukkie grond terug waar ik mijn wagen op kan zetten."
Foto: Omroep Gelderland