Ulft, Netherlands

Schaapsherders krijgen nieuwe aanwas: 'Het zijn geen geitenwollensokkentypes meer'

Foto: REGIO8
Het is een bijzonder gezicht in Doetinchem, honderden schapen die de bermen netjes houden door het gras weg te eten. Meerdere keren per week trekt herder Siebe Schot met zijn honderden schapen door de stad en de omliggende plaatsen heen, in opdracht van de gemeente Doetinchem.
Nick Hermsen | Viggo Zweverink | 24 april 2024 16:20 | Aangepast op 24 april 2024 16:20
"De schapen vreten het gras en poepen pleksgewijs, daardoor krijg je vruchtbare en schrale stukken. Ook verspreiden de schapen kruiden en bloemen", zegt schaapsherder Siebe Schot weten. "De kleine dieren zoals een rups of een muis blijven leven, als je normaal gaat maaien gaan die dood. Het luchteven heeft hierdoor weer meer voedsel."

Het vak van schaapsherder heeft misschien een wat stoffig imago, maar de enige schaapsherdersopleiding van het land, in Velp, heeft zelfs een wachtlijst. Rutger Ebbers uit Hummelo is al bijna tien jaar herder en ziet dat er steeds meer jongeren geïnteresseerd zijn in het beroep. "Maar dat zijn niet echt meer de geitenwollensokken types. Ook de mensen die met de toekomst meegaan vinden het ook mooi. Het is ook fantastisch werk om te doen", zegt Ebbers.

Jonge garde
Één van die jongeren die met de toekomst meegaat, maar het vak toch prachtig vindt, is de 15-jarige stagiaire Fedde de Kruijk, die nog op de middelbare school zit. "Het is leuk werk, natuurlijk zitten er dingen bij die minder leuk zijn, maar over het algemeen is het heel leuk", zegt Fedde. "Ik leer hier de basis zoals de schapen overzetten en de netten neerzetten." De schaapsherder in spe wilde zelfs stoppen met school om zich volledig te richten op de schaapskudde. "Ja eigenlijk wel, maar het zit er helaas nog niet in. School wil dat ik het nog even afmaak, daarna zien we wel verder."

Sociaal contact
Behalve het versterken van de biodiversiteit is het contact met voorbijgangers ook van groot belang voor de herders, want de schapen zijn inmiddels een bekend gezicht in Doetinchem en omgeving. "Je ziet mensen apart kijken en foto's maken, dat is wel grappig", zegt Fedde. Herder Schot vindt het leuk dat mensen zo enthousiast worden van de schapen: "Het is natuurlijk ons werk, het zou jammer zijn als mensen er niet enthousiast van werden. Het is een win-win, wij worden blij en de mensen worden blij."

Eenzaam
Schot vindt het rondtrekken met de schapen in de stad leuker dan de hele dag in de vrije natuur bezig zijn. "Je hebt ook heideherders, die zijn heel eenzaam op de hei. Dan ben je blij als je een keer iemand ziet", zegt Schot. "Ik zou dat niet zo lang volhouden, ik hou ervan om af en toe met iemand te kletsen."

Lees ook

De Graafschap in eigen huis niet voorbij hekkensluiter Jong FC Utrecht

De Graafschap heeft vrijdagavond een modderfiguur geslagen in aanloop naar de play-offs om promotie ...

Straf voor De Graafschap, geen uitsupporters mee naar FC Emmen

De Graafschap heeft, opnieuw, een straf gekregen van voetbalbond KNVB vanwege het gedrag van de eige...

Kersverse landskampioen Orion heeft drie aanwinsten binnen

Active Living Orion heeft drie nieuwe spelers voor het nieuwe seizoen gepresenteerd. Onder andere vo...

De Graafschap wil het 'oude logo' definitief opnieuw invoeren

De Graafschap heeft een verzoek gedaan aan de leden van de vereniging om het ‘oude logo’ definitief ...

Afgeleide automobilist raakt boom bij eenzijdig ongeval in Doetinchem

Bij een eenzijdig ongeval in Doetinchem zijn dinsdagavond geen gewonden gevallen. Wel raakten het vo...

Isabelle Bisseling nieuwe directeur Stadsmuseum Doetinchem

Het Stadsmuseum Doetinchem heeft de opvolger van de vertrokken directeur Esther Ruesen binnen. Vanaf...