“Voor de deur van de Spoedeisende Hulp (SEH) stond wel 20 tot 25 centimeter water,” zegt staffunctionaris veiligheid Bert Wierenga. “Dat komt op sommige plekken door de muur heen, maar gelukkig heeft dat niet veel overlast veroorzaakt.” Bij soortgelijke situaties wordt een noodplan ingeschakeld. Veel mensen komen daarbij kijken, waaronder een speciaal crisisteam om de acute zorg draaiende te houden. “Het crisisteam, een extra schoonmaakteam, mensen van techniek en beveiliging, en nog meer mensen zijn opgeroepen om het probleem op te lossen,” legt Wierenga uit.
Door het water kon de SEH niet fatsoenlijk functioneren. Hierdoor ging de deur van de acute zorg een tijdje op slot en moesten sommige patiënten naar omliggende ziekenhuizen uitwijken. “We willen natuurlijk de acute zorg zo goed mogelijk verlenen, en dat lukt dan niet,” beschrijft Wierenga. “We vragen dan hulp van de andere regionale ziekenhuizen. We moeten rekenen op elkaars hulp.”
In 2010 ook, dit jaar al drie keer
Het is niet de eerste keer dat het ziekenhuis te maken krijgt met natte voeten. “In 2010 is er ook een soortgelijke regenbui geweest en dit jaar al drie keer, terwijl dat normaal gesproken slechts één keer in de honderd jaar gebeurt,” legt Wierenga uit. “We hebben veel maatregelen genomen, zoals het verhogen van de straat en het klaarleggen van zandzakken, zodat die gebruikt kunnen worden als de nood het hoogst is.”
Nieuw ziekenhuis
Een regenbui tegenhouden is helaas niet mogelijk. Er wordt echter nog nagedacht over wat er de komende tijd eventueel beter kan. Ook nu er een nieuw Slingeland Ziekenhuis in aantocht is. “We zitten hier waarschijnlijk nog wel zo’n drie jaar, dus we kunnen niet zeggen dat we er niets aan gaan doen,” legt Wierenga uit. “Wat we hier nu van leren, kunnen we straks ook gebruiken in het nieuwe ziekenhuis.”