Ulft, Netherlands

Snelle stijging blauwtongbesmettingen in Achterhoek en Duitsland

Foto: REGIO8
Het blauwtongvirus verspreidt zich in een rap tempo onder schapen, geiten en koeien in de grensregio. In de Achterhoek is de plaats Aalten de uitschieter. Volgens de nieuwste cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn er in dat dorp inmiddels achttien besmettingen vastgesteld, begin van de week waren dat er nog negen.
Anton Adelaar | 25 juli 2024 13:38 | Aangepast op 25 juli 2024 13:38
Landelijk staat de teller inmiddels op 791 gevallen, vooral in Overijssel en Gelderland, het oosten van Noord-Brabant en het noorden van Limburg. Afgelopen maandag stond dit getal nog op 503. Ook in de Achterhoek is een flinke stijging te zien van het blauwtongvirus, dat wordt overgebracht door besmette knutten (kleine muggen). Afgelopen maandag stond de teller nog op 103 besmettingen, inmiddels is dit opgelopen naar 174.
De NVWA brengt iedere maandag en donderdag een nieuwe rapportage uit over het aantal blauwtongbesmettingen per plaats. Tot voor kort werd dit rapport maar één keer per week gepubliceerd. Vanwege de snelle stijging nu dus twee keer per week. De aantallen zijn uitgesplitst naar PCR-positief en klinisch positief. Bij dat laatste zijn de besmettingen geconstateerd op basis van kenmerkende symptomen, zonder dat dit verder onderzocht is. PCR-positief betekent dat blauwtong is geconstateerd op basis van bloedonderzoek.

Uitbraak over de grens
Ook over de grens in Duitsland is er sprake van een blauwtonguitbraak. De grensdeelstaat Noordrijn-Westfalen meldt donderdag ongeveer 300 uitbraken bij schapen en geiten en ruim 220 bij rundvee. Om de kuddes te beschermen heeft het Federale Ministerie van Voedsel en Landbouw (BMEL) sinds 6 juni drie vaccins toegestaan, 'op aandringen van Noordrijn-Westfalen'.

Vaccins
In Nederland zijn er al sinds eind april drie vaccins beschikbaar om schapen te beschermen tegen het virus, waarbij vooral schapen wordeen getroffen. De symptomen zijn zwellingen, hoge koorts en de kenmerkende blauwe tong. De kans op overlijden is groot. Of de vaccins daadwerkelijk helpen met de bestrijding van het virus moet nog blijken.

Lees ook

Een persoon gewond na frontale aanrijding nabij Aalten

Bij een frontale aanrijding tussen twee voertuigen in het buitengebied van Aalten is vrijdagochtend ...

Anholt loopt uit voor afscheid van geliefde Vorst van Salm-Salm

Het is waarschijnlijk een van de grootste gebeurtenissen die in Anholt heeft plaatsgevonden in de af...

Klassieke klanken in Lochem: Gratis concert door Euregio Strijksextet

Liefhebbers van klassieke muziek kunnen vrijdag hun hart ophalen in Lochem. Die avond houdt het Eure...

Oude IJsselstreek heeft meeste blauwtongbesmettingen van Nederland

De gemeente Oude IJsselstreek is de nieuwe koploper van Nederland als het gaat om aantal blauwtongbe...

Duitse grensplaats rouwt, bewoner Kasteel Anholt overleden

Bewoners van de Duitse grensplaats Anholt rouwen om de dood van Vorst Carl Philipp van Salm-Salm. De...

Waarom Duitse boeren wél subsidie kunnen aanvragen voor blauwtongvaccins en Nederlandse veehouders niet

Niet alleen in de Achterhoek, maar ook over de grens in Duitsland is er een blauwtonguitbraak. Sinds...