Ulft, Netherlands

Studenten stuiten op middeleeuwse ijzerfabriek in Wehl

Wehl blijkt voor ruim honderd archeologiestudenten van Hogeschool Saxion een schatkamer te zijn vol met historische objecten. De jonge archeologen hebben onder meer resten uit de ijzertijd en een loopgraaf uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, iets dat in een klaslokaal niet lukt.
Remco Geurts | Viggo Zweverink | 15 juni 2023 14:34 | Aangepast op 15 juni 2023 14:34
"Alle technieken zoals schaven en documenteren krijg je in de praktijk veel beter binnen", vertelt student Archeologie Elsa Rovers. De studenten kunnen onder begeleiding van docenten hun kennis in de praktijk testen. Van tevoren werden er niet veel archeologische sporen verwacht, maar niets blijkt minder waar. Zo geeft docent Everhard Bulten aan: "Gelukkig zit hier heel veel archeologie in de grond." De meest bijzondere vondsten zijn onder andere een urnenveld van duizend jaar voor Christus en de restanten van een middeleeuwse boerderij.

"Aan de rand van het perceel zijn heel veel resten van ijzerproductie gevonden", vertelt Bulten. "Het gaat om tientallen, misschien wel honderden, ovens." Volgens de archeoloog is dit extreem veel en is de productie niet alleen voor lokaal gebruik geweest. Daarnaast is er nog een Duitse loopgraaf uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. "In dit gebied hebben twee Flakstellingen gestaan, dat is luchtdoelgeschut", licht Bulten toe. "Die loopgraaf is in het voorjaar van 1945 aangelegd."

Nieuwbouw
Voordat er een nieuwe wijk in Wehl gebouwd mag worden, moet er eerst onderzocht worden of er restanten van archeologische waarde in de grond zitten. De toekomstige wijk Heideslag zal pas gebouwd mogen worden nadat de bodem volledig is onderzocht. De vondsten worden na onderzoek overgebracht naar het Stadsmuseum in Doetinchem.

Open dag
Buurtbewoners en andere geïnteresseerden kunnen de vondsten vrijdag tussen 14.00 en 16.00 uur 's middags tijdens een open dag bewonderen. "Ik hoop te kunnen helpen met het publieksbereik, dus dingen uitleggen aan de mensen", aldus Rovers. De bezoekers kunnen zelf aan de slag in de opgraving. "Ze kunnen echt actief archeoloogje spelen", vertelt Bulten.

Foto: REGIO8

Lees ook

Gerard (80) uit Wehl vermist, vermissing bestempeld als urgent

De politie zoekt de tachtigjarige Gerard Thus die vermist is geraakt in de omgeving van Wehl. De pol...

Nachtelijke afsluiting snelweg A18 tussen Wehl en Doetinchem

De snelweg A18 wordt van maandag 12 augustus tot dinsdag 13 augustus afgesloten ter hoogte van Wehl ...

Wehlenaren starten inzameling voor hartveilig Wehlse Broek

Inwoners van Wehl zijn samen een inzamelingsactie begonnen om AED's te plaatsen in het Wehlse Broek,...

Automobilist botst op boom tussen Laag-Keppel en Wehl

Een automobilist is woensdagavond laat op een boom gebotst langs de weg tussen Wehl en Laag-Keppel. ...

Doetinchem wil verder met prefab woningen, maar niet op grote schaal

De gemeente Doetinchem wil in de toekomst meer kleine prefab woningen inzetten als een van de oploss...

Gevonden bommen worden tot ontploffing gebracht in Wehl

De twee bommen uit de Tweede Wereldoorlog die gevonden werden op het voormalige Nemaho-terrein in Do...