Sinds de coronapandemie heeft thuiswerken een vaste plek gekregen in onze werkcultuur. Maar voor grenswerkers – mensen die in Nederland wonen en in Duitsland werken of andersom – is het nog altijd ingewikkeld. Werk je ook maar een half uurtje thuis? Dan geldt dat al als een volledige thuiswerkdag, en kan dat fiscale gevolgen hebben. Sterker nog: je kunt dan ineens te maken krijgen met dubbele belasting. Flexibel thuiswerken zit er dus vaak niet in.
34 dagen thuiswerken: vooruitgang, maar geen eindstation
De nieuwe regeling tussen Nederland en Duitsland maakt het mogelijk om 34 dagen per jaar zonder gedoe vanuit huis te werken. Een duidelijke verbetering ten opzichte van de oude situatie, maar structureel thuiswerken – bijvoorbeeld één of twee dagen per week – blijft daardoor lastig.
Joris Bengevoord, voorzitter van de EUREGIO (die grenst aan de Achterhoek), noemt het “een goede eerste stap”, maar benadrukt dat er méér nodig is: “Home office verruimt de actieradius voor zowel werknemer als werkgever. De 360-graden arbeidsmarkt in deze regio wordt juist door thuiswerken versterkt. Daarom doen wij een appel op de overheden om deze regeling uit te breiden. Want het moet natuurlijk niet zo zijn dat mensen in de grensregio extra gedoe ervaren ten opzichte van collega’s elders.”
Ook Hubert Bruls, voorzitter van Euregio Rijn-Waal, die eveneens aan de Achterhoek grenst, is gematigd positief: “Deze afspraak gaat nog niet ver genoeg. Maar het feit dat beide landen hun intentie tot samenwerking uitspreken, is veelbelovend. Wij blijven ons inzetten zodat ook grenswerkers écht kunnen profiteren van de post-corona voordelen die voor andere werknemers al normaal zijn geworden.”
Duidelijkheid voor grensgangers
Voor de duizenden grensgangers die in deze regio dagelijks de grens oversteken – en dat zijn er nogal wat – betekent de regeling in ieder geval wat meer ademruimte.
Carola Schroer, adviseur bij het Grensinfopunt in Kleve, merkt dat deze helderheid welkom is: “We zijn blij dat we grensgangers nu beter kunnen adviseren. Maar de hindernissen om over de grens te werken moeten verder worden afgebouwd, zeker in een krappe arbeidsmarkt.”
Wat betekent dit voor de Achterhoek?
Voor de werkenden in de Achterhoek, die deels leven en werken in dit Nederlands-Duitse grensgebied, betekent het dat er eindelijk erkenning komt voor hun situatie. De werkgevers profiteren mee: een grotere talentenvijver, meer flexibiliteit, én – als het aan de Euregio’s ligt – straks hopelijk minder papierwerk.