ZonMw is een instantie die de ontwikkeling op het gebied van gezondheid en welzijn stimuleert en de subsidie is afgegeven voor de periode van 1 januari tot medio september volgend jaar. Fit-ART organiseert projecten voor ouderen rondom kunst, cultuur en bewegen en legt de nadruk zoveel mogelijk op preventie, of in het geval van dementie hulp bieden in het voortraject. “We gunnen het mensen, die net de diagnose dementie hebben gekregen, om nog steeds serieus te worden genomen”, zegt Anita Kunst van Fit-ART.
‘Heel blij’
Wethouder Betsy Wormgoor van Berkelland is ‘heel blij’ met ‘Gewoon Doen’. “We zijn al bezig met het overschakelen van zorg naar gezondheid”, zegt Wormgoor. “Mensen blijven langer thuis wonen en het is belangrijk dat ze met mantelzorgers dagbestedingsactiviteiten volgen zodat ze energie krijgen om fit te blijven.”
Er komen vier zogenaamde proeftuinen waar de dementerenden én de mantelzorgers naartoe kunnen. Ook de laatste groep wordt ondersteund, zodat mensen op een betere manier de rol van mantelzorger op zich kunnen nemen en het daardoor ook langer volhouden.
De vier proeftuinen zijn: waardevol werk (contact met bedrijven om te kijken of er plek is voor mensen die na de diagnose geen werk meer hebben), kunstbrouwerij (mensen creatief bezig houden onder leiding van kunstenaars die goed met dementie om kunnen gaan), sportfederatie (bewegen) en een Odensehuis in Neede (ontmoetingsplek in het voortraject waar mensen ook zonder indicatie terecht kunnen om te bespreken wat mensen nog kunnen en willen; een soort van lotgenotencontact).
Actiever
Het gaat bij de proeftuinen om zinvolle invulling van een dagdeel. “Het is belangrijk dat je mensen zo snel mogelijk in beweging kunt krijgen”, zegt wethouder Wormgoor, doelend op het belang van beweging voor mensen met dementie. Zeker in het voortraject. “Aangetoond is dat mensen dankzij de dagbesteding thuis weer actiever worden.”
Bovendien is er een toename van het aantal jonge mensen met dementie en daar is met name het Odensehuis een uitkomst. Daarom worden de mantelzorgers ook begeleid. Zij moeten ook een keer ‘nee’ kunnen zeggen en kunnen een cursus krijgen hoe ze met dementie om kunnen gaan. “Mantelzorgers worden steeds langer belast en moeten leren dat er grenzen zitten aan hun rol”, zegt manager Belinda Winters van Netwerk Ouderen en Veerkracht Achterhoek.
Uitdaging
De subsidie is verstrekt voor een relatief korte periode. Als het project zeg maar de kinderschoenenis ontgroeid stopt de subsidie alweer, medio september. En dan? “Het duurt negen maanden en we moeten bedenken hoe we daarna verder gaan. Dat is de uitdaging”, aldus Anita Kunst.