Ulft, Netherlands

Vitale Kern Vorden niet blij met plannen Bronckhorst, andere partijen wel tevreden

Foto: Gemeente Bronckhorst
De gemeente Bronckhorst wil Vorden een flinke metamorfose geven, door onder andere de Dorpsstraat te herinrichten. In 2019 hebben zij hiervoor de regiegroep Vitale Kern Vorden in het leven geroepen, maar deze groep is inmiddels niet meer te spreken over de handelswijze van de gemeente. Zij vinden dat hun ideeën niet voldoende zijn meegenomen in de huidige plannen.
Viggo Zweverink | 19 september 2024 15:12 | Aangepast op 19 september 2024 15:12
"Wij zijn teleurgesteld, er waren in dit project twee punten. Dat is het dorp vergroenen en het verbeteren van de verkeersveiligheid", zegt Peter Bielars van Vitale Kernen Vorden. Volgens Bielars is hier in het huidige plan van de gemeente helemaal niks meer van over. "Dit helpt natuurlijk niet voor de inbreng van burgers, je moet dat stimuleren. Als je dat op deze manier doet ga je mensen wegjagen. Het is bijna genant."

Wethouder Wilko Pelrom kijkt hier anders naar: "Vitale Kern Vorden heeft ooit een plan gemaakt, en dat is hun plan. Wat je nodig hebt in Vorden is dat je dat in verbinding met andere partijen vorm geeft. Daar hebben wij met zijn allen hard aan gewerkt", aldus Pelgrom. "In het gebied dat wordt aangepakt heb je grond die in handen is van de kerk en een ondernemen, die hadden daar ook ideeën bij. Ik heb begrip voor de mening van Vitale Kern Vorden, maar het gaat erom dat je tot een uitwerking komt waarbij je rekening houdt met alle belangen."

Compromis
Volgens Dick Vlogman, voorzitter van de Vordense Ondernemers Vereniging, kijken veel mensen die hij spreekt redelijk positief naar de plannen: "Dit ontwerp is een compromis voor iedereen." Volgens Vlogman waren de voorgestelde plannen van Vitale Kern Vorden, om de markt op de schop te gooien, financieel niet haalbaar. "Er lopen allemaal kabels onder het marktplein, waar mensen hun kramen op aan sluiten", zegt Vlogman. "Als je dat wilt aanpassen kost dat zo'n vijftig tot zestigduizend euro."

Zutphenseweg
Volgens Bielars zou het veranderen van de Zutphenseweg naar dertig kilometer per uur de verkeersveiligheid in het dorp ten goede komen. Pelgrom kan hier wat in vinden, maar legt uit waarom dit niet in de plannen zijn meegenomen. "In het kader van de bezuinigen wordt het verhaal omtrent de Zutpenseweg niet uitgevoerd omdat het niet per definitie een gevaarlijke weg is", laat Pelgrom weten. "Wij willen nog kijken of mensen door extra aanwijzingen meer de rondweg gaan gebruiken." Dit zou volgens de wethouder de verkeersveiligheid in de Dorpsstraat weer ten goede komen.

De gemeenteraad besluit donderdagavond 19 september wat ze met de plannen gaan doen.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Lees meer over:

Vitale Kernen|

Meest gelezen

Automobilisten tanken een uur accijnsvrij in Doetinchem

Viggo Zweverink | Hidde Vinkenvleugel | 18 sep 2024 17:07

Van operatietafel naar podium: Vaatchirurg Dick Scharn speelt met Boh Foi Toch

Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | 13 sep 2024 13:11

Lees ook

Vitale Kern Zelhem gaat als zelfstandige stichting verder

Ondanks dat de oorspronkelijke samenwerking met de gemeente Bronckhorst is afgelopen, gaat de werkgr...

Bronckhorst pakt centrum Zelhem aan, Vitale Kernen 'ongelofelijk blij'

Bronckhorst wil beginnen met de herinrichting van het centrum van Zelhem om zo de toekomstvisie van ...

Komst 'Zelhemhuus' niet haalbaar, dorpskamer lijkt volgende stap

De wens van Vitale Kernen Zelhem om een Zelhemhuus te creëren waar cultuur, welzijn en zorg samen ko...