Ulft, Netherlands

Vitens blikt terug op verontreiniging drinkwater Oude IJsselstreek

Foto: REGIO8
Waterbedrijf Vitens is achter de schermen nog druk bezig om de installatie te ontsmetten na het kookadvies dat in de gemeente Oude IJsselstreek werd afgegeven na een lichte verontreiniging in het water. Hoewel er uit de leidingen schoon water stroomt, is de verontreiniging nog niet voorbij.
Bart Sollman | 14 juni 2024 09:19 | Aangepast op 14 juni 2024 09:19
“We hebben nu, vlak voordat het water onze zuivering verlaat, een uv-machine in het proces gezet. Al het drinkwater komt door een hele felle uv-straal, hierdoor worden alle micro-organismen gedood”, zegt Robert van Pluur van Vitens. Stap voor stap wordt de hele installatie nog gereinigd. Waar eerst gecommuniceerd werd dat de verontreiniging met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid in de onthardingsinstallatie zat, bleek hij in de opslagkelder te zitten. De onthardingsmachine is nog steeds niet teruggekoppeld aan het systeem.

“Het lag uiteindelijk aan een gaatje in de deksel van het waterreservoir. We dachten dat het allemaal goed dicht zat, maar toen we het dak opnieuw gingen dekken kwamen we achter het gaatje”, aldus Van Pluur. Het probleem zit hem in de vierkante deksel van de kelder.

Om het vierkante gat te maken is er ooit jaren geleden net iets te ver doorgezaagd, waardoor er een zwakke plek zat. Dit gaatje zat heel lang dicht, maar door de heftige regenval van de afgelopen tijd is het gaan lekken. Van Pluur: “Alles is nu helemaal dicht en in orde. Toen we het ontdekte kun je er gewoon met een stokje doorheen komen.”

Volgens woordvoerder Rik Dogger zijn kookadviezen als afgegeven in Didam en Oude IJsselstreek niet te voorkomen: "Het was toeval dat er twee zo snel achter elkaar kwamen. We zijn wettelijk verplicht om bij ook maar de kleinste verontreiniging een kookadvies in te stellen." Volgens Dogger is een kookadvies dan ook niet uniek: "Vorig jaar hebben we er ruim veertig opgelegd, maar dat was vaak voor één woning of straat. Nu is het puur toeval dat er twee grote achter elkaar komen."

Lees meer over:

Dinxperlo|Kookadvies|Vitens|

Lees ook

Oorzaak verontreiniging Achterhoeks drinkwater bekend

De oorzaak van de lichte verontreiniging met een melkzuurbacterie in het drinkwater voor een groot g...

Wateroverlast door gesprongen leiding in Vorden voorbij

Een gesprongen waterleiding in Vorden heeft dinsdagavond voor veel wateroverlast gezorgd. De weg op ...

Vitens trekt waarschuwing voor drinkwater in de Achterhoek in

Het kookadvies voor kraanwater voor ruim twintigduizend inwoners van de Achterhoek is sinds donderda...

Inwoners van de Achterhoek moeten water blijven koken, waarschuwt Vitens

Inwoners van een deel van de Achterhoek moeten hun water nog altijd koken voor ze het drinken. De wa...

Huisartsen Oude IJsselstreek niet drukker door paniek om drinkwater

Achterhoekse huisartsen zijn niet extra druk vanwege de mogelijke besmetting van het drinkwater. Doo...

Nog altijd zorgen over drinkwater in Achterhoek, kookadvies geldt tot woensdag

Ruim twintigduizend inwoners van de Achterhoek moeten in ieder geval tot woensdagavond hun kraanwate...