De initiatiefnemers van de petitie maken zich zorgen over de duur van de opvang. De gemeente wil, net als in Hengelo, een opvang realiseren voor tien jaar, omdat het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) dan de opvanglocatie met gespecialiseerd personeel in beheer neemt. In Vorden geldt ook dat de gemeente pas na acht jaar het proces gaat evalueren. De initiatiefnemers vrezen dat er een grote kans is dat deze periode verlengd wordt.
"Wij constateren dat een dergelijke grote groep alleenstaande jongeren in deze puberale leeftijdscategorie, vermoedelijk met grote psychische problemen, een veel te grote druk legt op de kleine groep direct aanwonenden," schrijft de groep buurtbewoners. Net als in Hengelo maken de buurtbewoners zich zorgen over het feit dat er voorzieningen zoals een zwembad en een voetbalvereniging in de buurt zijn. De initiatiefnemers van de petitie vragen het college van Bronckhorst om terug te komen op het plan om een asielopvang te realiseren aan de Kerkhoflaan in Vorden. Vordenaren kunnen de petitie tot 1 februari 2025 ondertekenen.
Petitie Hengelo
Met de petitie die in Vorden is opgezet, wordt duidelijk dat een grote groep inwoners van de gemeente Bronckhorst niet zit te wachten op de plannen van het college. In Hengelo haalden omwonenden van het gemeentehuis in juni al meer dan 1.200 handtekeningen op tegen de komst van een asielopvang.
Derde locatie
Bronckhorst wil op nog een derde plek in de gemeente een opvanglocatie bouwen. 'Het rijk heeft ons opgelegd om 221 asielzoekers op te vangen. We streven ernaar deze opvang op kleinschalige locaties aan te bieden, geschikt voor maximaal 80 jonge vluchtelingen', schrijft de gemeente op hun website. 'Dit vinden we het beste passen bij de aard en schaal van Bronckhorst.'
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal