"Mensen zijn super ongerust, het raakt hen ook persoonlijk in hun leefomgeving", laat Jan-Laurens Lasonder, woordvoerder van Tegenwind Keppel, weten. "Inwoners voelen zich niet gesteund door de politiek." Volgens Lasonder heeft wethouder Pelgrom niet gereageerd op de insprekers van de politieke avond. In januari zat het gemeentehuis afgeladen vol met maar liefst vijftien insprekers. Stuk voor stuk met dezelfde insteek: geen windmolens in Keppel en Eldrik. "Hij heeft er geen woord aan vuil gemaakt, geen enkel gebaar van empathie", zegt Lasonder.
Wethouder Pelgrom moet van de gemeenteraad onder meer duidelijker maken wat de windmolens opleveren voor de gemeente, en voor inwoners. Hij ziet het extra huiswerk zelf niet als een groot verlies. "Dit kan je heel zwaar maken, en je kan het objectief beschouwen", zegt Pelgrom. "De raad zegt volgens mij: 'Wij vinden de routekaart erg belangrijk, als wij daar een goede beslissing over willen nemen hebben wij punten die wij uitgewerkt willen zien'."
Vertraging
Een grote meerderheid stemde in met het terugsturen van het voorstel, onder meer de coalitiepartijen waren voor, dit tot frustratie van de lokale fractie van GroenLinks. "Elke vertraging betekent dat er nog meer CO2 de lucht in gaat", verzucht raadslid Christine Oosterhoff. "We moeten maar hopen dat er over drie maanden wel een besluit wordt genomen, de gemeente heeft geen goede reputatie wat dat betreft." Oosterhoff denkt dat het uitstellen van de routekaart een manier is voor de coalitie om tijd te winnen.
Sliekstraattracé
Vanuit verschillende kanten van de Bronckhorster politiek en samenleving wordt geopperd om de mogelijke winst van de windmolens in te zetten voor het doortrekken van de Sliekstraattracé, maar door dat idee zet de wethouder alvast een streep. "Dat gaat echt te ver, wij willen dat de opbrengsten terugvloeien in de samenleving", zegt Pelgrom, die daarbij kijkt naar inkomens met een lager inkomen. "Als wij met z'n allen ons huis moeten verduurzamen dan is dat niet alleen weggelegd voor de rijke mensen, we moeten ook naar mensen met een kleine portemonnee kijken."
Onzekerheid
De wethouder moet uiterlijk 4 juli met een nieuw plan voor de energietransitie in de raad komen. Ook hoopt Pelgrom de komende tijd de zorgen bij inwoners van Laag-Keppel weg te nemen. "Iedere keer dat een besluit uitgesteld wordt blijft de onzekerheid bij inwoners", laat de wethouder weten. "Ik ga nog wel het gesprek aan met de Dorpsraad van Keppel en Eldrik, over wat dit met de gemeenschap doet."
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal