Op donderdag of vrijdag wordt een piek van ongeveer 13,20 meter boven NAP bereikt in de Rijn bij Lobith. In
december en januari stond het water daar nog een stuk hoger, met pieken boven de veertien meter. “De waterstanden zijn bijzonder voor deze periode van het jaar, maar niet extreem hoog”, duidt het waterschap. “Het hoge water kan vooral in de uiterwaarden tot overlast zorgen. Bijvoorbeeld op campings die hier liggen. Of op akkers, weilanden en natuurgebieden in de uiterwaarden.”
Grote zorgen zijn er niet, wel houdt het waterschap de dijken rond de Rijn in de gaten. Er vinden extra controles plaats door onderhoudsmedewerkers. “Zij controleren bijvoorbeeld of afgebroken takken dijken kunnen beschadigen”, meldt de organisatie. “En ze controleren of bevers of muskusratten gaten gegraven hebben in de dijk. Ook waarschuwen we mensen voor het aankomende hoge water.”
‘Donau stroomt naar Zwarte Zee’
In het zuiden van Duitsland zijn door noodweer en het hoge water al enkele personen om het leven gekomen. De neerslag die daar valt, stroomt echter maar gedeeltelijk naar de Rijn. “Dat gaat vooral over het gebied van de rivier de Donau”, geeft het waterschap aan. “De Donau stroomt niet naar ons, maar naar de Zwarte Zee. De situatie daar is heel anders dan het water dat via Rijn ons gebied binnenstroomt.”
Mei was heel nat
In de Achterhoek hebben
met name akkerbouwers meer last van de verregende bodem, dan van het water uit Duitsland. De maand mei was volgens het waterschap de natste in 65 jaar tijd. Op sommige plekken viel 150 millimeter regen, in plaats van de gebruikelijke vijftig millimeter. “De waterstanden in de beken en sloten zijn inmiddels weer normaal voor deze tijd van het jaar”, aldus het waterschap. “We laten het water geleidelijk door de beken en sloten stromen. Zo wordt het goed afgevoerd naar de grote rivieren.”