Ulft, Netherlands

Wel of geen fietsers gewenst in hondenlosloopgebied in Lochem?

Foto: REGIO8
Hondeigenaren in de wijk Molengronden in Lochem zijn niet tevreden met het huidige hondenlosloopgebied, dat langs de westelijke kant van de Barchemse Veengoot loopt. Volgens inwoner Imar Doornbos zijn de regels in en rondom het losloopgebied onduidelijk, en zorgen de fietsers in het gebied voor discussies onder inwoners.
Viggo Zweverink | 26 juni 2024 15:23 | Aangepast op 26 juni 2024 15:23
"Het hondenlosloopgebied was een bewonersinitiatief uit 2016", laat Doornbos weten. "Maar inmiddels voelt het alsof het hondenlosloopgebied als een 'zeurdossier' wordt gezien." Doornbos probeert al jaren tevergeefs de regels rondom het losloopgebied te verduidelijken, er loopt namelijk een pad door het losloopgebied waar fietsers gebruik van maken. "Er loopt een pad door het gebied, waar menging van verkeer mogelijk is", laat de gemeente Lochem desgevraagd weten. "Het is geen specifiek fietspad. Maar incidenteel maken er fietsers gebruik van het pad."

Volgens Calle Janssen van LochemGroen! is het feit dat fietsers überhaupt gebruik mogen maken van het gebied, tegenstrijdig voor een hondenlosloopgebied. "Hierdoor voelen inwoners met honden zich niet vrij om hun honden vrij te laten en lijdt regelmatig tot flinke discussies tussen inwoners", aldus Janssen. "Er is in heel Nederland volgens ons nergens een honden uitlaatstrook waar deze regels gelden."

Prikkeldraad
Ook het feit dat er geen hekken, maar meerdere lagen prikkeldraad langs het hondenlosloopgebied staan laat een zure nasmaak achter bij Doornbos. Prikkeldraad en loslopende honden lijken immers geen goede combinatie. Toch lijkt het erop dat de gemeente niet van plan is het gebied te omheinen. "Wij zien daar geen noodzaak toe", aldus de gemeente. "Het is kostbaar en het bemoeilijkt het onderhoud." Volgens Doornbos is het onderhoud nu al niet voldoende. Het enige 'veldje' waar de honden los kunnen lopen is momenteel namelijk het decor van woekerende bramenstruiken en hoog gras en onkruid.

Belanghebbenden
Wanneer Doornbos de gemeente vraagt of er een duidelijke afscheiding en bebording kan komen, schuiven zij dit volgens hem telkens op de herstructurering van het naastgelegen sportpark De Elze. Tegelijkertijd heeft hij niet het idee dat de gebruikers van het hondenlosloopgebied, dat naast het sportpark ligt, bij deze herstructurering worden betrokken. "Ik zou willen dat alle belanghebbenden meekijken met de herstructurering van de sportterreinen", aldus de inwoner.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Lees ook

370 kilo MDMA aangetroffen bij opgerold drugslab in Laren

Bij het drugslab in Laren dat anderhalve week geleden werd opgerold, heeft de politie 370 kilo aan M...

VV Gorssel 2 kleurt voor één seizoen roze; EasyToys wordt hoofdsponsor

Het tweede team van voetbalvereniging VV Gorssel speelt het komende seizoen in het roze in plaats va...

Drugslab aangetroffen in buitengebied van Laren

De politie heeft maandag in Laren een drugslab aangetroffen. Er is een persoon aangehouden.

Kruispunt Tramstraat en Julianaweg in Lochem maand lang dicht

Automobilisten, fietsers en andere verkeersdeelnemers in Lochem kunnen vanaf 27 augustus geen gebrui...

Tractorpulling Lochem klaar voor duizenden bezoekers

De 39e editie van het Tractorpulling Lochem gaat vrijdagavond van start. Bij het grootste 'trekker t...

Eerste flexwoningen in Lochem voor Oekraïners en spoedzoekers geplaatst

De eerste 22 flexwoningen voor ontheemde Oekraïners, statushouders en spoedzoekers in de gemeente Lo...