Ulft, Netherlands

Ziekenhuis Emmerik failliet verklaard

Foto: Pro Homine
Het St. Willibrord ziekenhuis in de Duitse grensplaats Emmerik is op 24 mei failliet verklaard. Het ziekenhuis zat al een langere tijd in financieel zwaar weer. De toekomst van het ziekenhuis is onzeker. Voorlopig is het ziekenhuis nog open.
Ruben Dales | 19 juni 2024 16:43 | Aangepast op 19 juni 2024 16:43
Door de stijgende kosten en teruglopende prestaties moest het ziekenhuis noodgedwongen een faillissement aanvragen, schrijft ziekenhuisvereniging Pro Homine waar St. Willibrord bij aangesloten is in een persbericht. Er werd nog geprobeerd om te fuseren met het ziekenhuis in Kleef, maar dat is mislukt, meldt het Duitse dagblad NRZ.

Dat het financieel slecht gaat met het ziekenhuis komt door de afname van het aantal patiënten én de inflatie. De Bondsregering erkent het probleem van inflatie voor ziekenhuizen, maar wil niet financieel bijspringen. Er restte het ziekenhuis daardoor niet anders dan faillissement aan te vragen.

Probleem
Woordvoerder van Stadt Emmerik, Tim Terhorst, zou het jammer vinden als het ziekenhuis verdwijnt. "De inwoners van Emmerik kunnen al honderd jaar bij het ziekenhuis terecht. Dan is het natuurlijk jammer dat dat niet meer zal kunnen.’’ Daarnaast schetst Terhorst dat het ziekenhuis de grootste werkgever van Emmerik is. "Zonder het ziekenhuis kan de rijtijd van de ambulance binnen twintig minuten naar Kleef nét worden gehaald. Het probleem is dat je dan wel over de Rijnbrug moet."

Op de vraag of de inwoners uit Emmerik ook naar Doetinchem kunnen zegt Terhorst dat dit niet kan. "Een Duitse ambulance kan niet zomaar naar Nederland omdat ambulancepersoneel in beide landen verschillende bevoegdheden hebben."

Onzeker
De toekomst van de 543 medewerkers van het St. Willibrord ziekenhuis is dus onzeker. Ook de curator kan nog weinig zeggen over hoe het verder moet. Het ziekenhuis hoopt dat er alsnog een kandidaat komt die het ziekenhuis wil overnemen met dezelfde Christelijke waarden.

Goede hoop
Terhorst heeft goede hoop dat het ziekenhuis openblijft. Dat er faillissement is aangevraagd, betekent niet meteen dat het ziekenhuis verdwijnt. De curator is druk op zoek naar een oplossing. Het ziekenhuis zelf wil verder niet ingaan op vragen. Zij wijzen naar hun persverklaring.

Lees meer over:

Emmerik|Grensnieuws|

Lees ook

Grenzen slechten op wielen: EMOJI komt met eerste Fiets- en Handbike3Daagse

Wat begon als een idee van R.T.C. De Grenslandrijders om goodwill te creëren, wordt nu werkelijkheid...

Anholt loopt uit voor afscheid van geliefde Vorst van Salm-Salm

Het is waarschijnlijk een van de grootste gebeurtenissen die in Anholt heeft plaatsgevonden in de af...

Klassieke klanken in Lochem: Gratis concert door Euregio Strijksextet

Liefhebbers van klassieke muziek kunnen vrijdag hun hart ophalen in Lochem. Die avond houdt het Eure...

Duitse grensplaats rouwt, bewoner Kasteel Anholt overleden

Bewoners van de Duitse grensplaats Anholt rouwen om de dood van Vorst Carl Philipp van Salm-Salm. De...

Waarom Duitse boeren wél subsidie kunnen aanvragen voor blauwtongvaccins en Nederlandse veehouders niet

Niet alleen in de Achterhoek, maar ook over de grens in Duitsland is er een blauwtonguitbraak. Sinds...

Emmerik deelt gratis kaarten uit voor Achterhoeks festival

Muziekliefhebbers in de Duitse grensplaats Emmerik hebben geluk. De gemeente deelt maar liefst 200 g...