De gemeenteraad maakte dinsdagavond over de discussie over het ‘ontwerp-beleidsdocument grote windmolens’ een politiek spel, dat werd beheerst door de zorgen over de gezondheid voor de omwonenden. De voorstanders hamerden erop dat het met een ‘ja’ voor het document nog niets is beslist over hoogte en vermogen van de windmolens en dat de inwoners nog inspraak hebben. Tegenstanders kondigden echter een motie aan met als doel te voorkomen dat de projectontwikkelaar een vinger zou worden gegeven om de hele arm te pakken.
'Duidelijk stuk'
Er moet in Den Haag nog worden beslist over de landelijke milieuregels voor het plaatsen van windmolens. In zoekgebied K zou het eventueel gaan om windmolens van 280 of 235 meter hoogte. “Maar er ligt een duidelijk stuk en dat geeft duidelijkheid aan de inwoners”, zei raadslid Andra Weg van GroenLInks. ‘Het is goed beleid met goede uitgangspunten en ik snap de zorgen, maar zo voorkom je dat alle wilde cowboys doen wat ze willen. Dit is een richtlijn voor de ontwikkelaars. Daarna komt pas de hoogte van de windmolens aan bod.”
Het CDA hield echter ‘twijfels’ en BBB Berkelland wil eerst meer duidelijkheid over de nog ‘onbekende’ gezondheidsrisico’s, voordat ze een beslissing willen of kunnen nemen, betoogde BBB-voorman William Geerdink. Beide partijen verklaarden over vier weken tijdens de volgende raadsvergadering met een motie te komen.
Vertraging
De frustratie liep hoog op, zelfs bij Marcellino Kropman. Het VVD-raadslid zat de vergadering voor en probeerde de raadsleden te verleiden tot het maken van een keuze voor het voorliggende document, met de status van een concept: “De normen worden nog uitgezocht in Den Haag en die gaan ons helpen bij het maken van het échte besluit. Het afschieten van dit document betekent vertraging. Laten we de discussie parkeren en die aan de orde stellen als we het over de definitieve ranking hebben. Dan kennen we ook de eventuele zienswijzen van de inwoners.”
CDA en BBB stemden daar niet mee in en kondigden alvast moties aan voor de volgende raadsvergadering, als er een besluit moet worden genomen. Het ontwerp-beleidsdocument blijft dus nog minimaal vier weken in de wacht staan.