Na een avond waarin de gemoederen bij sommige raadsleden relatief hoog opliepen, is het besluit gevallen met tien ‘nee’s’ van D66, Morgen, VVD en Winterswijks Belang tegenover elf stemmen voor. Er wordt, ondanks tegengeluiden, een grote som geld gepompt in het zwembad. De laatste jaren heeft het zwembad óók geld bovenop de subsidie ontvangen vanuit de gemeente. Dit nieuwe bedrag maakt het mogelijk om noodzakelijke renovaties uit te voeren en om koppelkansen aan te pakken. Dit gaat in de zomermaanden van start.
“Het was handig geweest als we een toekomstvisie hadden gehad. Dat ben ik helemaal met u eens”, deelt wethouder Sylvia Fleuren met de raad. “Het is ook belangrijk dat er een toekomstvisie kómt. Die behoefte leeft breed bij de raad en bij het college. Als we kiezen voor een compacte versie met de focus op het behoud van zwembad Jaspers en een gezonde exploitatie, dan kan dat dit jaar”, geeft de wethouder als antwoord op vragen vanuit enigszins ontstemde raadsleden.
Loze beloftes vanuit het college
Meerdere raadsleden nemen de ruimte om hun ongenoegen te uiten over de gang van zaken. Het college had meerdere scenario’s in het voorstel moeten aanbieden aan de raad, maar daar is het niet van gekomen. “Het is voor mij niet te bevatten dat er in oktober een begroting was waar deze uitgave niet instond en dat er nu onder druk een haast onmogelijke keuze moet worden gemaakt. Er is zo lang gewacht dat we als raad met de rug tegen de muur zijn gezet. Hoe kunnen wij als raad dan toetsen en controleren?”, deelt Jan Pleiter, fractievoorzitter Winterswijks Belang.
Vanuit Morgen wordt het proces, dat uiteindelijk 2 miljoen gaat kosten, bekritiseert door raadslid Richard Berenschot: “Hoe leg ik deze keuze uit, als ik niet weet welke afwegingen er zijn gemaakt en welke alternatieven zijn onderzocht? Met het huidige voorstel kan ik mijn werk als gemeenteraadslid niet goed doen. Ik kan niet geloofwaardig aan Winterswijkers uitleggen dat ik het college zorgvuldig heb beoordeeld, getoetst en gecontroleerd. Dit gaat niet om politiek, maar om goed bestuur en verantwoordelijkheid.”
Die verantwoordelijkheid kwam vaker voor tijdens de raadsvergadering. Loes ten Dolle, fractievoorzitter D66, roept wethouder Fleuren op ‘echt verantwoordelijkheid te nemen’ over de geschiedenis van het onderhoud aan zwembad Jaspers. Het moet volgens Ten Dolle ’geen verrassing’ zijn voor de wethouder die, ondanks de vijftien zittende maanden, ingespeeld moet zijn op de besluiten van eerdere colleges, zodat er sneller gehandeld kan worden in de toekomst.
Nieuwe visie sociaal domein
De inwoners van Winterswijk hebben sinds gisteren ook een nieuwe visie op het Sociaal Domein 2025-2033 ontvangen. Er waren vanuit de raad enkele vragen over de uitvoeringsagenda die 'hopelijk voor de zomer klaar is’, aldus wethouder Elvira Schepers. Over de vragen aangaande samenwerking met andere Achterhoekse gemeenten vanuit Voor Winterswijk gaf wethouder Schepers afgebakend antwoord: “In de visie staat duidelijk: wat we lokaal kunnen doen, blijven we ook lokaal doen. Dat is ook de manier waarop we naar de uitvoeringsagenda gaan kijken.”
De motie van D66 over pré-mantelzorgwoningen kwam er niet doorheen. Wethouder Gosse Visser deed vanuit het college de oproep: ”Het college heeft het op de planning staan voor eind dit jaar en dat is dan ook de reden dat het college deze motie nu ontraadt.” Het college wil dit idee ‘integraal meenemen in de woonzorgvisie in plaats van dit als een apart besluit te behandelen’, verklaarde de wethouder.