Het team maakt deel uit van het grensoverschrijdende project “Smart Solution Lab”, dat bedrijven met innovatieve ideeën helpt problemen op te lossen. Tegelijkertijd worden de bedrijven aangemoedigd om buiten de gebaande paden, d.w.z. over de grens, te denken wanneer ze in de toekomst op zoek gaan naar personeel of advies. “Een win-winsituatie”, zegt de Duitse projectcoördinator Renate Warmers van het innovatieadviesbureau van de dienst voor bedrijfsontwikkeling (WfG) voor het district Borken.
Meer dan 100 studenten van de Saxion Hogeschool in Enschede, de Hogeschool Münster en de Westfaalse Hogeschool in Bocholt nemen deel. Hun specialismen zijn net zo gevarieerd als de eisen van de bedrijven. “Soms gaat het over het ontwikkelen van nieuwe producten, soms over marktuitbreiding, soms over marketingkwesties of duurzaamheidsthema's,” meldt Warmers.
Bij hyCLEANER in Gronau bijvoorbeeld gingen de studenten, samen met een aankomend bionica-ingenieur uit Bocholt, aan de slag met het optimaliseren van de watertoevoer naar robots die commercieel gebruikte PV-modules (zonnecellen) reinigen (foto). Later werkte hetzelfde team bij het bedrijf Nijdeken in Hengelo om nieuwe productgebieden te helpen identificeren.
Werken aan beide kanten van de grens is wenselijk en zelfs een must voor alle teams. Op deze manier leren de experts en managers in de dop de arbeidsmarkt van het andere land direct kennen. “Natuurlijk worden er in zo'n korte tijd geen complete oplossingen ontwikkeld. Maar innovatieve concepten of zelfs prototypes zijn zeker mogelijk,” legt de projectmanager uit.
Haar tegenhanger aan Nederlandse zijde, Justin Schoot, is tevreden met de eerste resultaten. “Je ziet dat de studenten veel leren. Dat is normaal, want het is een heel intensief proces”, legt hij uit. En wat komt er na afloop van het driejarige project, dat wordt gefinancierd door het INTERREG-programma? WfG-directeur Dr. Daniel Schultewolter heeft er alle vertrouwen in dat het “Smart Solution Lab” niet zomaar uit de lucht komt vallen. “Zoiets wordt al als semester aangeboden in Enschede. We werken nu aan de verankering van het idee in de curricula van de FH Münster en de Westfälische Hochschule Bocholt,” zegt hij.
Geschreven door int. mediapartner Made in Bocholt