“Wat is dit dan toch? Wat een hoop mensen ineens, hoi allemaal”, zegt Schreurs als hij de voordeur opent. Daar staat ineens de burgemeester, samen met een grote groep van vrienden en familie. Ze hebben voor de gelegenheid taart meegenomen. De overdonderde Schreurs geeft iedereen een knuffel. Hij weet dan nog niet precies wat hem te wachten staat: “Ik voelde dat er iets in de lucht hing, maar wist nog niet precies wat.”
Schreurs krijgt de penning voor 43 jaar vrijwilligerswerk. Van de vrijwillige politie tot de protestantse kerk en van de gemeentelijke monumentenzorg tot de Iesselganger, hij is overal bij betrokken. Het is bijna te veel om op te noemen. Kersvers waarnemend burgemeester Maasdam was vereerd dat ze de vrijwilliger in het zonnetje mocht zetten: “Het is voor mij ook de eerste keer. Dit zijn de dingen die het ambt zo mooi maken.”
In plaats van lintje
De erepenning is ingevoerd door Oude IJsselstreek om mensen te eren die zich inzetten voor de gemeenschap, maar niet in aanmerking komen voor een koninklijke onderscheiding, of hem niet willen. Bij Schreurs is dat laatste het geval: “Ik hecht niet zoveel waarde aan een lintje. Die worden heel makkelijk uitgereikt.” Volgens de burgemeester is de penning daarom uitermate geschikt in dit geval: “Herman doet heel veel voor de gemeenschap, en juist namens die lokale gemeenschap krijgt hij deze onderscheiding.”
Oer
De gemeentelijke erepenning is speciaal ontworpen voor de Oude IJsselstreek. Zo bevindt zich middenin de penning een stukje ijzererts, ook wel oer genoemd. Een grondstof die veel in de gemeente is aangetroffen. In de penning zelf zijn kronkelende lijnen gefreesd. Dit is een verwijzing naar de Oude Ijssel die door de gemeente stroomt.