Ulft, Netherlands

De Graafschap-doelman Van Oosterhout overleden, verdriet bij De Visser

Foto: De Graafschap Media
Voormalig De Graafschap-doelman Harry van Oosterhout is op 77-jarige leeftijd overleden. In de jaren ’70 maakte de geboren Rotterdammer de allereerste promotie van de Doetinchemmers mee. Zijn toenmalige trainer, Piet de Visser, herinnert hem als een ‘fijne jongen’.
Jasper Hazelaar | 12 juli 2024 14:54 | Aangepast op 12 juli 2024 14:54
Van Oosterhout was onderdeel van de ploeg van trainer De Visser die in 1973 promoveerde naar de eredivisie. Het nieuws van het overlijden kreeg de voormalig trainer te horen van een andere oud-speler van De Graafschap, André van der Ley. “Daar had en heb ik wel erg veel verdriet van”, zegt de inmiddels 89-jarige oud-trainer van De Graafschap. “Ik heb Harry destijds zelf meegenomen van Sparta, daar was hij mijn jeugdspeler. Hij was eigenlijk een snelle rechtsbuiten, maar ik heb hem uit nood een keer in het doel moeten zetten. Dat deed hij zo goed, dat hij keeper is geworden. Iedereen vond dat gek, maar ik wist dat hij een goede gymnast was.”

Bij De Graafschap was Van Oosterhout de doelman in het allereerste eredivisieseizoen. Hij stond onder de lat in het legendarische thuisduel met Feyenoord, dat met 5-7 werd verloren. “Maar die tegengoals waren zijn schuld niet, daar was geen houden aan”, herinnert De Visser zich. “Dat was ook een absoluut top Feyenoord, met jongens als Willem van Hanegem en Rinus Israël. Dat wij als promovendus vijf goals scoorden, tegen de beste verdediging van Nederland…Iedereen was blij met die wedstrijd, want je had ook saai met 0-2 kunnen verliezen.”

‘Een hele fijne jongen’
Van Oosterhout speelde meer dan honderd wedstrijden voor de Doetinchemmers, ook kwam hij nog een jaar uit voor SC Heracles. Hij bleef na zijn carrière in de Achterhoek plakken. “Hij vond het daar fantastisch”, zegt De Visser, die weer een van zijn ‘jongens uit 1973’ ziet wegvallen. “Dat er al zo veel spelers van je overlijden, dat doet mij altijd een beetje verdriet. Of het nou Chris de Vries was, Henk Overgoor... Het zijn je jongens. Harry was een goede keeper, maar ook een hele fijne jongen.”

Lees meer over:

Voetbal|De Graafschap|Doetinchem|

Lees ook

De Graafschap gaat in eigen huis voor de koppositie tegen FC Eindhoven

De Graafschap staat vrijdagavond in de Vijverberg op het veld tegen de nummer 5 van de competitie, F...

Slingeland Ziekenhuis alweer getroffen door wateroverlast, derde keer in een jaar

De stevige regenbui van maandagavond heeft voor behoorlijke overlast gezorgd, ook bij het Slingeland...

De Graafschap ziet Bisselink naar Helmond Sport vertrekken

Sam Bisselink verlaat De Graafschap en heeft een contract getekend bij Helmond Sport. De aanvaller h...

De Graafschap neemt Van der Heide over van Roda JC

De Graafschap heeft maandag de komst van Arjen van der Heide wereldkundig gemaakt. De 22-jarige aanv...

Bijna zestigduizend bezoekers op Stadsfeest Doetinchem

Afgelopen weekend bezochten bijna zestigduizend bezoekers in en rondom het centrum van Doetinchem he...

De Graafschap boekt ruime overwinning op Roda JC

De Graafschap heeft zondag een klinkende overwinning geboekt op bezoek bij Roda JC. In Kerkrade wist...