“Een deel van de supporters waardeert deze acties, terwijl een ander deel het afkeurt. We merken dat deze verdeeldheid steeds groter en heftiger wordt”, laat de club weten op haar website. “Zo hebben tientallen supporters zich bij de club gemeld met klachten naar aanleiding van deze gebeurtenissen. Naar aanleiding van deze klachten hebben wij geprobeerd met iedereen persoonlijk te spreken en de situatie zo goed mogelijk uit te leggen.”
Bij de sfeeractie werd in de twaalfde minuut een groot spandoek omhoog gehesen. Dit spandoek werd gevolgd door het afsteken van zo’n honderd fakkels, wat voor indrukwekkende beelden zorgde. Hoewel de club dergelijke sfeeracties waardeert, blijft zij op de regels wijzen. “Het is een van de sfeeracties die wij als club zeer waarderen en waarmee onze supporters onze club op een positieve manier uitdragen in heel Europa”, aldus de club. “Hoezeer deze drie heren deze sfeeractie ook verdienden, het afsteken van vuurwerk in een Nederlands voetbalstadion blijft verboden. Dit geldt ook bij De Graafschap en op onze Vijverberg.”
Gesprekken gevoerd
Naar aanleiding van het afsteken van de fakkels heeft de club meerdere gesprekken gevoerd met verschillende supportersgroepen. Daarbij hebben meerdere groepen hun verantwoordelijkheid genomen en erkend dat zij bij de actie betrokken waren. Op basis van deze gesprekken is besloten een stadionverbod van twee maanden op te leggen.
De Graafschap hoopt hiermee een zwaardere straf te voorkomen. “Wij beseffen dat dit een pittige straf is en hopen dat hiermee een verdere collectieve straf uitblijft”, aldus de club. “Een garantie daarop geven deze maatregelen echter niet.”