“We merken het zeker bij onze vereniging”, benadrukt voorzitter Schoppema. “De wijk waarin onze club zich bevindt, is niet rijk. Er zijn veel gezinnen die een minimuminkomen hebben. Deze gezinnen bezuinigen als eerste op sportactiviteiten.” Volgens de voorzitter komen deze problemen aan het licht omdat betalingen uitblijven. “We moeten steeds meer incasso’s van contributies uitvoeren”, zegt Schoppema. “We proberen altijd in gesprek te gaan met de ouders en we bieden ze aan om in termijnen te betalen. We willen de jeugd echt bij ons houden, maar het is soms best lastig. Je moet als club toch ook je inkomsten hebben.”
Ger Melissen, die zich binnen de Sociale Raad van de gemeente Doetinchem inzet voor onder meer sport, maakt zich grote zorgen om de situatie en onderstreept dat VV Doetinchem niet de enige vereniging is waarbij deze problematiek te zien is: “We signaleren dit bij steeds meer verenigingen. Gezinnen trekken hun lidmaatschip in door financiële nood. En het wordt alleen maar erger. Sportief meedoen is niet meer voor iedereen weggelegd.”
'Werkende armen' komen in beeld
Het feit dat de gezinnen in nood toenemen komt volgens Shahnaz Saleky, oprichter en coördinator van het platform Armoede-Nood, doordat de groep zich verbreedt: “Vroeger hielp ik alleen alleenstaande moeders met kinderen, die ook nog eens in de schulden zaten. Maar de ‘werkende armen’ komen nu in beeld. Dit zijn de mensen uit de middenklasse die het samen eerst makkelijk redden, maar het nu niet meer kunnen bolwerken. Zij kloppen nu ook aan bij de minimazaken.”
‘Wal en schip’
Shahnaz hoort ook waarom deze groep het extra lastig heeft: “Aangezien de meeste voorzieningen alleen beschikbaar zijn voor gezinnen met een inkomen tot netto 120 procent van de bijstandsnorm, valt deze groep tussen wal en schip.” Om arme gezinnen op sport- en cultuurgebied te ondersteunen, heeft Doetinchem het ‘Meedoenarrangement’ ontwikkeld. Via deze regeling mogen kinderen en jongeren tot en met zeventien jaar zich aanmelden, indien zij uit een gezin komen met een inkomen tot 130 procent van de bijstandsnorm.
Herinrichting arrangement
Voor de mensen boven de zeventien jaar geldt de inkomenseis van 120 procent van de bijstandsnorm. Zodra een gezin staat ingeschreven, ontvangt het per kind een aantal punten, die ze vervolgens kunnen inruilen voor sport- en culturele activiteiten. Het Meedoenarrangement klinkt mooi, maar is volgens betrokkenen toe aan een herinrichting. Dit heeft met name te maken met het feit dat het vooral gericht is op diensten en niet op spullen.
Beperkte keuze
"Je kunt als inwoner alleen kiezen uit de opties die op de website staan”, zegt Melissen. “Maar sportkleding wordt bijvoorbeeld niet in het arrangement meegenomen. En de inkomenseis maakt het ook ingewikkeld. Wat mij betreft moet sport voor iedereen toegankelijk zijn, inclusief kleding. Zonder grenzen en beperkingen.”
‘Nederlandse taal niet machtig’
Ook vv Doetinchem-voorzitter Scholtema erkent dat er haken en ogen aan de regeling zitten: “We hebben veel te maken met ouders die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Vooral zij weten de weg niet te vinden. Het puntensysteem werkt ook erg ingewikkeld, ze begrijpen het gewoon niet en de kinderen zijn daar de dupe van.”
Is het ‘Meedoenarrangement’ nog wel toereikend?
Afgelopen weekend heeft de Voedselbank gecommuniceerd dat zij de criteria voor mensen verruimen om in aanmerking te komen voor een voedselpakket. Dat roept de vraag op of het Meedoenarrangement nog wel toereikend is in de huidige tijden, of dat het tijd is voor een herziening van de regeling.
Aanpassen niet nodig
Volgens wethouder Jorik Huizinga is het echter niet nodig om de norm aan te passen: "Op Prinsjesdag is bekend geworden dat het minimumloon in 2023 omhoog gaat, dus dat betekent dat het wettelijk sociaal minimum ook omhoog gaat. Dit houdt in dat een grotere groep binnen de norm valt en gebruik kan maken van het arrangement. Dus we hopen dan ook dat iedereen die er recht op heeft, de aanvraag doet."
Korte termijn
Aangezien deze wijziging pas in 2023 wordt ingevoerd, geeft de wethouder aan dat ze overwegen om op korte termijn het aantal punten per gezin omhoog zullen gooien. Op deze manier kunnen de gezinnen die meedoen, voor meer activiteiten kiezen.
Zonder signaal is helpen onmogelijk
Naast het Meedoen-arrangement zijn er nog meer fondsen waar mensen aanspraak op kunnen doen. Het belangrijkste is echter dat de problematiek vroegtijdig gesignaleerd wordt. Dit gebeurt helaas nauwelijks, omdat mensen zich door schaamte niet melden. Peter Bob Peerenboom, voorzitter van Platform Armoedebestrijding Doetinchem, roept mensen op om zich alsnog te melden: "Geef alsjeblieft aan als je het zwaar hebt qua financiën. Zodra mensen bij ons op de radar staan, kunnen we echt helpen."
Foto: REGIO8 (niet de kinderen uit het verhaal)