Ulft, Netherlands

Mislopen doelman Jansen typeert huidige status van middenmoter De Graafschap

Foto: REGIO8 (archief)
ANALYSE / Peter Bijvelds moet bij De Graafschap voor een huzarenstukje zorgen. De technisch directeur is er in twee jaar niet in geslaagd een promotiewaardige selectie af te leveren. Vooralsnog is Bijvelds ook komend seizoen nog lichtjaren verwijderd van een dergelijk kunststukje. Zelfs de van Feyenoord gehuurde doelman Thijs Jansen, al met één been in Doetinchem, gaat aan de neus van De Graafschap voorbij. De talentvolle doelman kiest voor Cambuur, de club van Henk de Jong, voormalig trainer op De Vijverberg.
Domien Esselink | 23 juli 2024 10:58 | Aangepast op 23 juli 2024 10:58
Ja, Jansen kan in Leeuwarden meer verdienen en Henk de Jong zal hem een rooskleurig sportief perspectief hebben voorgeschoteld, in combinatie met het nieuwe stadion. Zo van: Thijs, Cambuur is net als De Graafschap een volksclub en krijgt een prachtig nieuw stadion, met een trainer die ervaringsdeskundige is als het gaat om promotie naar de eredivisie. Hier in Friesland is wél wat mogelijk, Thijs. Met woorden van dergelijke strekking zal Jansen over de streep zijn getrokken. Naast een beter contract, uiteraard, want Bijvelds heeft wel degelijk te dealen met de financiële (on)mogelijkheden in Doetinchem.

Hele toer
Maar het mislopen van Jansen typeert de huidige, verbleekte status van De Graafschap, dat nog niet weet te verrassen met klinkende namen van nieuwkomers. Op 11 augustus wacht FC Volendam in de competitieouverture. Dan weten de Superboeren gelijk waar ze staan, maar de grauwe middenmoot van de eerste divisie (KKD) gloort momenteel als toekomstig speelveld. Over een kampioenschap of directe promotie kan beter niet gesproken worden. Het behalen van de nacompetitie dreigt al een hele toer te worden.

De eredivisie is momenteel verder weg dan ooit voor de Superboeren, hoewel de technische zaken in handen zijn van een professional. En niet zoals in het verleden door een bestuurslid dat de transfers erbij deed. Zoals Coen Poulus in de jaren ’70 en ’80 en daarna Hylke Enzerink. Ze leken over een beter netwerk te beschikken dan Bijvelds en ze liepen op een supportersavond niet in een Zebrashirt en met blauwwitte pet op het hoofd, zoals Bijvelds dat deed op de jubileumavond van de supportersvereniging.

Geen topper meer in KKD
Bijvelds, een hele aardige en gezellige Brabander, beweegt zich tussen de supporters. Dat siert hem, maar daarvoor is hij niet ingehuurd. Hij moet zorgen voor een competitieve spelersgroep, die voor waarde op het veld zorgt. Oftewel: talentvolle spelers een podium bieden waarna ze geld opbrengen voor de club. Neghli en Önal hebben samen zo’n 1,5 miljoen euro opgeleverd, maar zouden als speler van een eredivisieclub meer geld hebben opgeleverd. De Graafschap is zelfs geen topper meer in de KKD en dat bepaalt mede de waarde van een speler.

Paauwe en Fuchs
Enzerink had goede contacten bij de topclubs en wist spelers als Patrick Paauwe en Robert Fuchs van PSV naar De Graafschap te halen, waar zij doorgroeiden naar een hoger niveau. Om nog maar te zwijgen over spelers als Ali Ibrahim en Eric Viscaal. De laatste, financieel onafhankelijk, zou graag de technische zaken willen behartigen op De Vijverberg… De komst van Jesse van de Haar, zoon van, lijkt een goede greep, ook al heeft de jonge spits alles nog te bewijzen.

Bijvelds mag, nee, móet het nu laten zien. Liever kwaliteit op een enkele positie aangevuld met eigen jeugd, dan veel middelmaat die de club niet verder helpt. Gezien de huidige, verbleekte status van De Graafschap is de aantrekkingskracht voor beloftevolle spelers om naar Doetinchem te komen behoorlijk verminderd. Zie de veelbetekenende move van doelman Jansen naar Friesland.

Koopjes
Wacht de TD op koopjes, eind augustus, dan begint trainer Jan Vreman bij voorbaat met een forse achterstand aan het seizoen en wordt de trouw van de volle Vijverberg wederom op de proef gesteld. De proeftijd is nu wel voorbij. In zijn derde seizoen mag van Bijvelds worden verwacht een selectie in de steigers te zetten die minimaal kan meedoen in de subtop van de eerste divisie.

Lees meer over:

De Graafschap|

Lees ook

De Graafschap trekt 23-jarige Finse verdediger Seth Saarinen aan

De Graafschap heeft de Finse verdediger Seth Saarinen van de Finse club KuPS transfervrij aangetrokk...

De Graafschap koploper na winst op FC Eindhoven

De Graafschap is de nieuwe koploper in de Keuken Kampioen Divisie na een overwinning op FC Eindhoven...

De Graafschap gaat in eigen huis voor de koppositie tegen FC Eindhoven

De Graafschap staat vrijdagavond in de Vijverberg op het veld tegen de nummer 5 van de competitie, F...

De Graafschap ziet Bisselink naar Helmond Sport vertrekken

Sam Bisselink verlaat De Graafschap en heeft een contract getekend bij Helmond Sport. De aanvaller h...

De Graafschap neemt Van der Heide over van Roda JC

De Graafschap heeft maandag de komst van Arjen van der Heide wereldkundig gemaakt. De 22-jarige aanv...

De Graafschap boekt ruime overwinning op Roda JC

De Graafschap heeft zondag een klinkende overwinning geboekt op bezoek bij Roda JC. In Kerkrade wist...